Derivati karboksilnih kiselina – triacilgliceroli (CROSBI ID 421163)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Anić, Ivana
Gašo-Sokač, Dajana
hrvatski
Derivati karboksilnih kiselina – triacilgliceroli
Karboksilne kiseline pripadaju skupini najkiselijih jednostavnih organskih spojeva, u svom sastavu sadrže karboksilnu skupinu (- COOH). Široko su rasprostranjene u prirodi, a različitim kemijskim reakcijama iz njih nastaju derivati u koje spadaju kiselinski kloridi, esteri, anhidridi te amidi. Esteri predstavljaju jedne od najrasprostranjenijih derivata karboksilnih kiselina, a nastaju reakcijom esterifikacije. Za živi svijet vrlo veliku važnost imaju biološke molekule nazvane lipidi koje služe kao skladišta energije te služe za prijenos signala među stanicama. Najrasprostranjeniji lipidi nazivaju se triacilgliceroli, po kemijskoj strukturi to su estere alkohola glicerola i masnih kiselina. U ovisnosti od sastava masnih kiselina (zasićene ili nezasićene) triacilgliceroli mogu biti u krutom ili tekućem stanju, masti ili ulja. Jedno od najpoznatijih i najzanimljivijih ulja 21. stoljeća je kokosovo ulje koje zbog svog sastava i mnogih dobrih utjecaja na zdravlje postaje sve popularniji proizvod među ljudima.
derivati karboksilnih kiselina ; esteri ; triacilgliceroli ; kokosovo ulje
nije evidentirano
engleski
Carboxylic acid derivatives – Triacylglycerols
nije evidentirano
carboxylic acids derivatives , esters ; triacylglycerols ; coconut oil
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
03.10.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek