Mala škola ovčarstva (6) Kvaliteta ovčjeg mesa i mlijeka (CROSBI ID 783086)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
hrvatski
Mala škola ovčarstva (6) Kvaliteta ovčjeg mesa i mlijeka
Meso je najvažniji ovčji proizvod. Primjerice, u Francuskoj se oko 85% dohotka u ovčarstvu dobiva od prodaje mesa, 11% od mlijeka, a samo 5% od vune. Kvaliteta ovčjeg mesa značajno se razlikuje u odnosu na dob ovaca, više nego li kvaliteta mesa kod drugih vrsta domaćih životinja. U vrijeme spolnoga sazrijevanja nastaju prilično velike promjene u okusu i mirisu mesa, ali i u njegovoj strukturi. Zbog toga, većina potrošača više preferira janjeće meso, nego li meso odraslih ovaca. Ovčje mlijeko je puno hranjivije nego li kravlje mlijeko. Sadrži oko dva puta više bjelančevina i masti i oko 1, 5 puta više suhe tvari. Sastav ovčjeg mlijeka značajno varira tijekom laktacije.
kvaliteta ; ovčje meso ; ovčje mlijeko
nije evidentirano
engleski
Little school of breeding sheep (6) Quality of sheep meat and milk
nije evidentirano
quality ; sheep meat ; sheep milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Agroglas
2018.
nije evidentirano
objavljeno