Koncentracija uree u kozjem mlijeku kao pokazatelj njegove kvalitete i hranidbe koza (CROSBI ID 421087)
Ocjenski rad | doktorska disertacija
Podaci o odgovornosti
Bendelja Ljoljić, Darija
Antunac, Neven i Mašek, Tomislav
hrvatski
Koncentracija uree u kozjem mlijeku kao pokazatelj njegove kvalitete i hranidbe koza
Koncentracija uree u kravljem mlijeku poznata je i često se koristi za procjenu izbalansiranosti obroka energijom i proteinima. Podataka o koncentraciji uree u kozjem mlijeku zbog njegove manje ekonomske važnosti, sezonske poliestričnosti i različitog načina uzgoja i držanja koza relativno je malo. Osnovna je pretpostavka ovoga doktorskog rada da će utvrđena koncentracija uree definirati optimalan udio sirovih proteina (SP) u krmnoj smjesi (KS) nužnih za najmanja odstupanja kvalitativnih i kvantitativnih svojstava mlijeka. Za utvrđivanje te povezanosti istraživanje je obuhvatilo 72 alpina koze, podijeljene u tri skupine sa 24 slučajno odabrana grla. Svaka je skupina obuhvatila koze od 1. do 4. laktacije koje su hranjenje krmnom smjesom sa 14%, 16% i 18% SP. Uzorci mlijeka uzimani su jedanput mjesečno AT metodom tijekom jedne laktacije. Pojedinačni uzorci mlijeka za svaku kozu koristiti su se za utvrđivanje fizikalnih svojstava (pH, °SH, točka ledišta), kemijskog sastava (osnovni, omjer mliječne masti i proteina, NPN i urea) i fiziološkog broja somatskih stanica. U skupnim uzorcima mlijeka od svake skupine koza određena su svojstva zgrušavanja (vrijeme zgrušavanja, brzina formiranja gruša i čvrstoća gruša). Statistička analiza podataka provedena je procedurom MIXED, modelom s ponovljenim mjerenjima korištenjem softverskog paketa SAS V8 (SAS STAT, 2015.). Alpina koze hranjene krmnom smjesom sa 16% SP prosječno su dnevno tijekom laktacije proizvele 3, 33 kg mlijeka sa 3, 16% mliječne masti, 2, 85% proteina, a prosječna koncentracija uree u mlijeku bila je 41, 24 mg/100 mL. Povećanje udjela SP sa 14% na 16% u krmnoj smjesi povećalo je dnevnu količinu mlijeka za 0, 4 kg (p<0, 001) i koncentraciju uree u mlijeku od 35, 01 na 41, 24 mg/100 mL (p<0, 001). Na temelju izračunate točke infleksije dnevne količine mlijeka i udjela proteina u mlijeku koncentracija uree u mlijeku alpina koza bila je između 40, 00 i 45, 00 mg/100 mL i ne viša od 45, 00 mg/100 mL. Koncentracija uree između 40 i 45 mg/100 mL može se smatrati optimalnom i dobar je pokazatelj izbalansiranog obroka za alpina koze, uravnoteženih metaboličkih mikrobnih procesa u buragu i najmanjeg odstupanja u dnevnoj količini, kemijskom sastavu i preradbenim svojstvima mlijeka. Udio sirovih proteina u krmnoj smjesi viši od 16% povećava koncentraciju uree u mlijeku na više od 45 mg/100 mL, a nema učinak na povećanje dnevne količine i kemijski sastav mlijeka.
kozje mlijeko, kemijski sastav, urea, hranidba, laktacija, svojstva zgrušavanja mlijeka
nije evidentirano
engleski
Milk urea concentration as an indicator of optimal nutrition and quality of goat milk
nije evidentirano
goat milk, chemical composition, urea, feeding, lactation, nonnutritional factors, coagulation properties of milk
nije evidentirano
Podaci o izdanju
158
18.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb