Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 951547

Dječje siromaštvo i strategije nošenja sa siromaštvom kućanstava u Hrvatskoj: kvantitativno-kvalitativna studija


Rubil, Ivica; Stubbs, Paul; Zrinščak, Siniša
Dječje siromaštvo i strategije nošenja sa siromaštvom kućanstava u Hrvatskoj: kvantitativno-kvalitativna studija // Privredna kretanja i ekonomska politika, 26 (2018), 2(141); 59-116 doi:10.15179/pkiep.26.2.2 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Dječje siromaštvo i strategije nošenja sa siromaštvom kućanstava u Hrvatskoj: kvantitativno-kvalitativna studija
(Child poverty and household coping strategies in Croatia: a quantitative-qualitative study)

Autori
Rubil, Ivica ; Stubbs, Paul ; Zrinščak, Siniša

Izvornik
Privredna kretanja i ekonomska politika (1330-187X) 26 (2018), 2(141); 59-116

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Siromaštvo ; djeca ; školska dob ; strategije nošenja sa siromaštvom ; zajamčena minimalna naknada ; anketa ; fokusne grupe ; intervju ; Hrvatska
(Poverty ; children ; school age ; coping strategies ; guaranteed minimum benefit ; survey ; focus groups ; interview ; Croatia)

Sažetak
Službena statistika siromaštva, uključujući siromaštvo djece, temeljena na stopi rizika od siromaštva, ne govori ništa o tome kako siromašni doista žive i koje strategije nošenja sa siromaštvom koriste. Da bismo to uzeli u obzir, potrebno je krenuti “odozdo”, od samih siromašnih, te pomoću odgovarajućih istraživačkih instrumenata doći do informacija o konkretnim teškoćama s kojima se suočavaju. Ovaj je rad fokusiran na dječje siromaštvo u Hrvatskoj, a nastoji steći uvide upravo u strategije nošenja sa siromaštvom kućanstava s djecom. Analiza se sastoji od: kvantitativnog dijela temeljenog na anketnom ispitivanju roditelja i djece u uzorku od 207 kućanstava s djecom školske dobi korisnika zajamčene minimalne naknade ; i kvalitativnog dijela temeljenog na fokusnim grupama i polustrukturiranim intervjuima s 20 prethodno anketiranih roditelja. Rezultati oba dijela, koji uglavnom potvrđuju postojeće nalaze, ukazuju na izrazito nepovoljne životne uvjete siromašnih s djecom, s kojima se oni nose pomoću različitih strategija, uključujući zaduživanje, rad u sivoj ekonomiji, traženje pomoći, prioritiziranje u potrošnji i sl. Utvrđeno je i da postoje određene razlike u životnim uvjetima, strategijama nošenja sa siromaštvom i učincima siromaštva na djecu ovisno o dubini siromaštva, veličini naselja i obrazovanju roditelja. Posebno zabrinjava nemogućnost roditelja da djeci priušte dobra i sadržaje za potpunu društvenu uključenost, kao i razinu obrazovanja koja bi im osigurala uzlaznu društvenu mobilnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija, SociologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Ekonomski institut, Zagreb,
Pravni fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus
  • EconLit


Citati