Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obnova crkava na prostoru kontinentalne Hrvatske (1995-2015): historizacija regionalnih identiteta ili "u potrazi za izgubljenim srednjim vijekom" (CROSBI ID 664891)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Marković, Predrag ; Ravlić, Irena Obnova crkava na prostoru kontinentalne Hrvatske (1995-2015): historizacija regionalnih identiteta ili "u potrazi za izgubljenim srednjim vijekom" // Likovne umjetnosti, arhitektura i povijesni identiteti - XV. Dani Cvita Fiskovića / Munk, Ana ; Marinković, Ana (ur.). Zagreb: FF Press, 2018. str. 25-37

Podaci o odgovornosti

Marković, Predrag ; Ravlić, Irena

hrvatski

Obnova crkava na prostoru kontinentalne Hrvatske (1995-2015): historizacija regionalnih identiteta ili "u potrazi za izgubljenim srednjim vijekom"

Devedesete godine u Hrvatskoj razdoblje su brze preobrazbe društva, kada traženje uporišta u povijesti postaje ključna stavka u konstrukciji hrvatskoga nacionalnog i kulturnog identiteta, a nacionalni spomenik znači legitimaciju vlastite državnosti i identitetsko uporište prostora u kojemu se nalazi. U takvim okolnostima, ruševine razorenih spomenika nisu značile samo izazov za konzervatorsku struku toga vremena, već su, uvjetovani ponajprije razlozima i okolnostima uništenja, kao i značenjem i simbolikom koju sa sobom nose, postali i prvoklasno političko pitanje. Fokusirajući se na rekonstruiranje dvaju ključnih srednjovjekovnih spomenika kontinentalne Hrvatske, crkava u Voćinu i Gori, u radu će otvoriti područje kompleksnih društvenih, političkih i strukovnih prilika, te njihova međusobna suodnosa, kako u razdoblju od početka devedesetih godina tako i danas. Pritom će se naznačiti nekoliko bitnih aspekata ove problematike, kontekst društvenog i političkog trenutka u kojemu su se zahvati odvijali, odnos zajednice prema rekonstruiranim spomenicima te utjecaj posrednika na konačan rezultat. Sve to promotrit će se u okviru određenih općih promišljanja o metodi rekonstruiranja spomenika, promatrajući je prije svega u povijesno-etičkom i kulturološkom ključu.

Domovinski rat, razaranje baštine, srednjevijekovna arhitektura, rekonstruiranje spomenika, Voćin, Gora

nije evidentirano

engleski

Reconstruction of churches in the continental Croatia (1995-2015): historisation of local identities or "In the search for the lost medieval period"

nije evidentirano

Homeland war, destruction of heritage, medieval architecture, reconstruction of monuments, Voćin, Gora

nije evidentirano

Podaci o prilogu

25-37.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Likovne umjetnosti, arhitektura i povijesni identiteti - XV. Dani Cvita Fiskovića

Munk, Ana ; Marinković, Ana

Zagreb: FF Press

Podaci o skupu

Nepoznat skup

predavanje

29.02.1904-29.02.2096

Povezanost rada

Povijest umjetnosti