Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 95141

Hidroliza laktoze pomoću enzima beta-D-galaktozidaze


Stehlik-Tomas, Vesna; Grba, Slobodan; Stanzer, Damir; Gulan Zetić, V
Hidroliza laktoze pomoću enzima beta-D-galaktozidaze // Mljekarstvo, 51 (2001), 3; 187-196 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Hidroliza laktoze pomoću enzima beta-D-galaktozidaze
(Hydrolysis of lactose with beta-D-galactosidase)

Autori
Stehlik-Tomas, Vesna ; Grba, Slobodan ; Stanzer, Damir ; Gulan Zetić, V

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 51 (2001), 3; 187-196

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Saccharomyces cerevisiae; sirutka; hidroliza laktoze
(Saccharomyces cerevisiae; whey; hidrolysis lactose)

Sažetak
U ovom radu su ispitivani uvjeti hidrolize laktoze pomoću enzimskog preparata beta-D-galaktozidaze, a svrha je-primjena sirutke u ferementativnim procesima s kvascem Saccharomyces cerevisiae za kombiniranu proizvodnju alkohola i prehrambenog kvasca. Enzimska hidroliza je provedena na različitim temperaturama, s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i različitim količinama dodanog enzimskog preparata. Rezultati pokazuju da je maksimalni stupanj hidrolize postignut u podlozi koja je sadržavala 5-10 % laktoze s dodatkom 2 g/L enzimskog preparata na temperaturi od 40 stupnjeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
058502

Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Chemical Abstracts
  • Cab Abstracts
  • Food Science and Technology