Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Učinkovitost konfuzije u suzbijanju jabukova savijača u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na troškove zaštite (CROSBI ID 254081)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Barić, Božena ; Pajač Živković, Ivana Učinkovitost konfuzije u suzbijanju jabukova savijača u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na troškove zaštite // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 21 (2017), 3-4; 125-133

Podaci o odgovornosti

Barić, Božena ; Pajač Živković, Ivana

hrvatski

Učinkovitost konfuzije u suzbijanju jabukova savijača u Hrvatskoj s posebnim osvrtom na troškove zaštite

Istraživanje metode konfuzije jabukova savijača pomoću Isomate C TT dispenzora proizvođača SHIN ETSU® u dozi od 500 dispenzora po hektaru + 50 komada za rubno pojačanje provedeno je u voćnjaku jabuke u Nedelišću (Međimurje) 2017. godine. Metoda konfuzije primijenjena je na 2 ha voćnjaka, 1 ha ispod protugradne mreže i 1 ha izvan protugradne mreže. Ocjena učinkovitosti konfuzije i standardnog programa u kojemu je zaštita od savijača obavljena u 6 tretiranja insekticidima obavljena je u vrijeme zrelosti sorte Idared. Cijena dispenzora za konfuziju iznosila je 2.296, 25 HRK, međutim gubitci jabuke iznosili su prosjeku 2.500 kg ili 5.000 HRK po hektaru. Na standardu uz 6 tretiranja insekticidima gubitak je iznosio 635 kg ili 1.270 HRK po hektaru. Na netretiranoj površini gubitak je iznosio 8.500 kg ploda ili 17.000 HRK. Najveća učinkovitost u zaštiti od savijača postignuta je s 92, 65% na standardnom dijelu voćnjaka, dok je učinkovitost na konfuziji iznosila 67, 65% i 73, 53% što nije ekonomski opravdano s obzirom na troškove zaštite i gubitke plodova prve klase. Istraživanjem je potvrđeno da se konfuzija jabukova savijača mora kombinirati s primjenom dva insekticidna tretmana koji bi povećali učinkovitost i rentabilnost proizvodnje jabuke.

Cydia pomonella ; konfuzija ; jabuka ; suzbijanje jabukova savijača

Istraživanje pod naslovom „Primjena bisex atraktanata u praćenju i suzbijanju jabukova savijača u Međimurju“ (br. 2015-13/02) financira Vijeće za istraživanja u poljoprivredi Ministarstva za poljoprivredu RH i Međimurska županija.

engleski

The efficacy of mating disruption in the control of codling moth in Croatia, with special reference to the costs

nije evidentirano

Cydia pomonella ; mating disruption ; apple ; codling moth control

nije evidentirano

Podaci o izdanju

21 (3-4)

2017.

125-133

objavljeno

1330-6626

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)