Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske (CROSBI ID 420960)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Filipan, Katarina Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske / Mrvčić, Jasna (mentor); Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Filipan, Katarina

Mrvčić, Jasna

hrvatski

Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske

Biska je tradicionalna istarska travarica koja se proizvodi postupkom maceracije grančica i lišća bijele imele u etilnom alkoholu poljoprivrednog podrijetla, a najčešće u neutralnoj rakiji - lozi ili komovici. Budući da tijekom maceracije dolazi do ekstrakcije aromatskih i biološki aktivnih spojeva prisutnih u bijeloj imeli, ona se (kao i ostale travarice) smatra ljekovitom rakijom. U istraživanjima koja su do sada provedena detektirani su lektini, viskotoksini, terpeni i polifenolni spojevi koji ovoj rakiji daju izrazita antioksidacijska i antitumorska svojstva. Na prikupljenim uzorcima Biske provedena je fizikalno-kemijska i fitokemijska analiza, a određeni su sljedeći parametri: ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost pomoću dvije metode - FRAP i DPPH, volumni udio etanola, pH i kromatske karakteristike. U ispitivanim uzorcima zabilježena je velika raznolikost rezultata. Udio ukupnih fenola kreće se u rasponu 0, 1 - 80 mg GAE/100 ml pića, a antioksidacijska aktivnost između 0 i 7 mM Trolox (FRAP metoda), odnosno određena pomoću druge metode između 0, 3 i 71 % inhibicije DPPH radikala.

antioksidacijska aktivnost ; Biska ; imela ; kromatski parametri ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Physicochemical and phytochemical characterization of Biska

nije evidentirano

antioxidative activity ; Biska ; mistletoe ; chromatic characteristics ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

16.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano