Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 950957

Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske


Filipan, Katarina
Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb, Hrvatska


Naslov
Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske
(Physicochemical and phytochemical characterization of Biska)

Autori
Filipan, Katarina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb, Hrvatska

Datum
16.07

Godina
2018

Stranica
33

Mentor
Mrvčić, Jasna

Ključne riječi
Antioksidacijska aktivnost ; Biska ; imela ; kromatski parametri ; polifenoli
(Antioxidative activity ; Biska ; mistletoe ; chromatic characteristics ; polyphenols)

Sažetak
Biska je tradicionalna istarska travarica koja se proizvodi postupkom maceracije grančica i lišća bijele imele u etilnom alkoholu poljoprivrednog podrijetla, a najčešće u neutralnoj rakiji - lozi ili komovici. Budući da tijekom maceracije dolazi do ekstrakcije aromatskih i biološki aktivnih spojeva prisutnih u bijeloj imeli, ona se (kao i ostale travarice) smatra ljekovitom rakijom. U istraživanjima koja su do sada provedena detektirani su lektini, viskotoksini, terpeni i polifenolni spojevi koji ovoj rakiji daju izrazita antioksidacijska i antitumorska svojstva. Na prikupljenim uzorcima Biske provedena je fizikalno-kemijska i fitokemijska analiza, a određeni su sljedeći parametri: ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost pomoću dvije metode - FRAP i DPPH, volumni udio etanola, pH i kromatske karakteristike. U ispitivanim uzorcima zabilježena je velika raznolikost rezultata. Udio ukupnih fenola kreće se u rasponu 0, 1 - 80 mg GAE/100 ml pića, a antioksidacijska aktivnost između 0 i 7 mM Trolox (FRAP metoda), odnosno određena pomoću druge metode između 0, 3 i 71 % inhibicije DPPH radikala.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb