Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske (CROSBI ID 420960)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Filipan, Katarina
Mrvčić, Jasna
hrvatski
Fizikalno-kemijska i fitokemijska karakterizacija Biske
Biska je tradicionalna istarska travarica koja se proizvodi postupkom maceracije grančica i lišća bijele imele u etilnom alkoholu poljoprivrednog podrijetla, a najčešće u neutralnoj rakiji - lozi ili komovici. Budući da tijekom maceracije dolazi do ekstrakcije aromatskih i biološki aktivnih spojeva prisutnih u bijeloj imeli, ona se (kao i ostale travarice) smatra ljekovitom rakijom. U istraživanjima koja su do sada provedena detektirani su lektini, viskotoksini, terpeni i polifenolni spojevi koji ovoj rakiji daju izrazita antioksidacijska i antitumorska svojstva. Na prikupljenim uzorcima Biske provedena je fizikalno-kemijska i fitokemijska analiza, a određeni su sljedeći parametri: ukupni fenoli, antioksidacijska aktivnost pomoću dvije metode - FRAP i DPPH, volumni udio etanola, pH i kromatske karakteristike. U ispitivanim uzorcima zabilježena je velika raznolikost rezultata. Udio ukupnih fenola kreće se u rasponu 0, 1 - 80 mg GAE/100 ml pića, a antioksidacijska aktivnost između 0 i 7 mM Trolox (FRAP metoda), odnosno određena pomoću druge metode između 0, 3 i 71 % inhibicije DPPH radikala.
antioksidacijska aktivnost ; Biska ; imela ; kromatski parametri ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Physicochemical and phytochemical characterization of Biska
nije evidentirano
antioxidative activity ; Biska ; mistletoe ; chromatic characteristics ; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
16.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska