Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa (CROSBI ID 420959)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Barač, Monika
Jasna Mrvčić
hrvatski
Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa
Peteljke grožđa čine do 25% otpada koji nastane nakon proizvodnje vina. No, zbog polifenola koje sadrže, a koji imaju antioksidacijska i antikancerogena svojstva, peteljke se ne moraju nužno smatrati otpadom nego se mogu iskoristiti daljnom preradom. U svrhu proizvodnje biljnog likera maceracijom peteljki u etanolu, kao načina njihovog racionalnog iskorištenja, analizirani su uzorci maceracije peteljki grožđa u 45, 70 i 96%- tnom etanolu s omjerima peteljki i etanola 1:5 i 1:10. Određena je količina ukupnih polifenola spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteou reagensa, njihova antioksidacijska aktivnost FRAP i DPPH metodama te njihove kromatske karakteristike i pH vrijednosti. Najveći sadržaj polifenola imali su macerati dobiveni maceracijom peteljki nakon 2 mjeseca, s omjerom peteljki i etanola 1:5, a najviše se polifenola ekstrahiralo u 70%-tnom etanolu. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazali su uzorci nakon maceracije od jednog mjeseca s omjerom peteljki i etanola 1:5.
grožđe ; liker ; maceracija ; peteljke ; polifenoli
nije evidentirano
engleski
Phytochemical characterization of grape stems macerate
nije evidentirano
grape ; liquor ; maceration ; stems ; polyphenols
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
08.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb, Hrvatska