Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa (CROSBI ID 420959)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Barač, Monika Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa / Jasna Mrvčić (mentor); Zagreb, Hrvatska, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Barač, Monika

Jasna Mrvčić

hrvatski

Fitokemijska karakterizacija macerata peteljki grožđa

Peteljke grožđa čine do 25% otpada koji nastane nakon proizvodnje vina. No, zbog polifenola koje sadrže, a koji imaju antioksidacijska i antikancerogena svojstva, peteljke se ne moraju nužno smatrati otpadom nego se mogu iskoristiti daljnom preradom. U svrhu proizvodnje biljnog likera maceracijom peteljki u etanolu, kao načina njihovog racionalnog iskorištenja, analizirani su uzorci maceracije peteljki grožđa u 45, 70 i 96%- tnom etanolu s omjerima peteljki i etanola 1:5 i 1:10. Određena je količina ukupnih polifenola spektrofotometrijski pomoću Folin-Ciocalteou reagensa, njihova antioksidacijska aktivnost FRAP i DPPH metodama te njihove kromatske karakteristike i pH vrijednosti. Najveći sadržaj polifenola imali su macerati dobiveni maceracijom peteljki nakon 2 mjeseca, s omjerom peteljki i etanola 1:5, a najviše se polifenola ekstrahiralo u 70%-tnom etanolu. Najveću antioksidacijsku aktivnost pokazali su uzorci nakon maceracije od jednog mjeseca s omjerom peteljki i etanola 1:5.

grožđe ; liker ; maceracija ; peteljke ; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Phytochemical characterization of grape stems macerate

nije evidentirano

grape ; liquor ; maceration ; stems ; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

08.06.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija