Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 950757

UTJECAJ GENETSKIH I OKOLINSKIH FAKTORA NA RAZVOJ LIČNOSTI, IZVEDBE I SPORTSKOG POSTIGNUĆA


Trninić, Viktorija; Trninić, Marko; Čavala, Marijana
UTJECAJ GENETSKIH I OKOLINSKIH FAKTORA NA RAZVOJ LIČNOSTI, IZVEDBE I SPORTSKOG POSTIGNUĆA // Acta kinesiologica, 12 (2018), 1; 55-61 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 950757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ GENETSKIH I OKOLINSKIH FAKTORA NA RAZVOJ LIČNOSTI, IZVEDBE I SPORTSKOG POSTIGNUĆA
(INFLUENCES OF GENETIC AND ENVIRONMENTAL FACTORS ON THE DEVELOPMENT OF PERSONALITY, PERFORMANCE AND SPORTS ACHIEVEMENT)

Autori
Trninić, Viktorija ; Trninić, Marko ; Čavala, Marijana

Izvornik
Acta kinesiologica (1840-2976) 12 (2018), 1; 55-61

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
razvoj ličnosti, izvedba, sportsko postignuće, genotip, okolina
(development of personality, performance, sport achievement, genotype, environment)

Sažetak
Razvoj ličnosti, izvedbe i sportskog postignuća rezultat je dinamičkog međudjelovanja genetskih i okolinskih faktora tijekom sportaševe karijere. Stvarne promjene sportaševih sposobnosti i vještina zahtijevaju poticajne okolinske kontekste koji omogućavaju razvoj cjelokupnog genskog potencijala te cjeloviti razvoj ličnosti. S tim u vezi, bihevioralni genetičari i sportski znanstvenici usmjereni su na razumijevanje koncepta interakcija i korelacija genotipa i okoline. Analiza međudjelovanja i povezanosti genotipa i okoline omogućava uvid u funkcioniranje ličnosti sportaša te u načine na koji su geni i okolina u međudjelovanju i povezanosti. Nalazi pokazuju kako sportaši razvijaju svoje ličnosti, izvedbu i sportsko postignuće pod utjecajem okolinskih faktora, osobito u razdoblju djetinjstva i adolescencije. U višegodišnjem procesu sportske pripreme, potrebno je sportaše s različitom genskom strukturom tretirati specifičnim programima koji će unaprijediti njihove temeljne i specifične karakteristike do razine koja će omogućiti stabilnost u učinkovitosti izvedbe u natjecateljskom kontekstu. Čini se kako su razlike u genskoj konstituciji kao i razlike u izloženosti okolinskim faktorima odgovorne za oblikovanje osobina ličnosti, za unaprijeđivanje učinkovitosti izvedbe i sportskog postignuća. Istraživački nalazi upućuju kako velik broj okolinskih faktora modificira ekspresiju (izražaj) gena i osobina ličnosti. Izgleda da izloženost višegodišnjem sustavnom treningu može poticati ekspresiju gena kao što nesustavni treninzi mogu prigušiti ekspresiju gena. Literatura u području psihologije i kineziologije sugerira da se trening, natjecanje, oporavak i stil života mogu promatrati kao faktori koji utječu na stvarne promjene temeljnih i sportsko- specifičnih obilježja sportaša. koje se očituju na poboljšanje izvedbe i natjecateljskog uspjeha. U konačnici, psiholozi i kineziolozi razvoj ličnosti, izvedbe i sportsko postignuće promatraju kao komplementaran proces koji bi trebao obuhvatiti uravnoteženi pristup u poticanju tjelesnog, kognitivnog, emocionalnog i socijalnog razvoja.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Psihologija, KineziologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kineziološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Marijana Čavala (autor)

Avatar Url Viktorija Trninić (autor)

Avatar Url Marko Trninić (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Trninić, Viktorija; Trninić, Marko; Čavala, Marijana
UTJECAJ GENETSKIH I OKOLINSKIH FAKTORA NA RAZVOJ LIČNOSTI, IZVEDBE I SPORTSKOG POSTIGNUĆA // Acta kinesiologica, 12 (2018), 1; 55-61 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Trninić, V., Trninić, M. & Čavala, M. (2018) UTJECAJ GENETSKIH I OKOLINSKIH FAKTORA NA RAZVOJ LIČNOSTI, IZVEDBE I SPORTSKOG POSTIGNUĆA. Acta kinesiologica, 12 (1), 55-61.
@article{article, year = {2018}, pages = {55-61}, keywords = {development of personality, performance, sport achievement, genotype, environment}, journal = {Acta kinesiologica}, volume = {12}, number = {1}, issn = {1840-2976}, title = {INFLUENCES OF GENETIC AND ENVIRONMENTAL FACTORS ON THE DEVELOPMENT OF PERSONALITY, PERFORMANCE AND SPORTS ACHIEVEMENT}, keyword = {development of personality, performance, sport achievement, genotype, environment} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font