Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 950477

Kaznenopravna odgovornost za primanje mita kao nagrade za obećanu uslugu


Božić, Vanda; Nikač, Željko
Kaznenopravna odgovornost za primanje mita kao nagrade za obećanu uslugu // 13. međunarodni naučni skup Usluge i odgovornost : zbornik radova= = 13th International scientific conference “Services and Rules on Services” : proceedings / Mićović, Miodrag (ur.).
Kragujevac: Pravni fakultet, 2017. str. 925-943 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Kaznenopravna odgovornost za primanje mita kao nagrade za obećanu uslugu
(Criminal liability for bribery as a reward for promised service)

Autori
Božić, Vanda ; Nikač, Željko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
13. međunarodni naučni skup Usluge i odgovornost : zbornik radova= = 13th International scientific conference “Services and Rules on Services” : proceedings / Mićović, Miodrag - Kragujevac : Pravni fakultet, 2017, 925-943

ISBN
978-86-7623-074-7

Skup
Međunarodni naučni skup Majsko savjetovanje Usluge i odgovornost (13 ; 2017)

Mjesto i datum
Kragujevac, Srbija, 19.05.2017

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Primanje mita, kaznenopravna odgovornost, obećana usluga, korupcija
(Bribe reception, criminal liability, promised service, corruption.)

Sažetak
Mito, njegovo primanje i davanje, kao genusni pojam za korupciju jedno su od najopasnijih kaznenih djela susretanja koja ugrožavaju pravni poredak, sigurnost i povjerenje građana u državne institucije. Primanje mita kao prvotno inkriminirano koruptivno kazneno djelo temelji se na definiciji korupcije kroz zlouporabu ovlasti radi stjecanja privatne koristi. U današnje vrijeme podjednako je rasprostranjeno u javnom i u privatnom sektoru, a posebno su na udaru institucije u kojima se direktno odlučuje o pravima građana kao što su: pravosuđe, policija, zdravstvo, gospodarstvo, prosvjeta i druge djelatnosti. Kaznenopravna odgovornost počinitelja za primanje mita u izravnoj je vezi s njegovom obećanom uslugom. U radu je učinjen osvrt na međunarodni pravni okvir borbe protiv korupcije na osnovu kojeg je napravljena analiza nacionalnog pravnog okvira Republike Hrvatske i Republike Srbije za kazneno djelo primanje mita. Nadalje, istražena je i sudska praksa u odnosu na prijavljene, optužene i osuđene osobe za kaznena djela pasivnog podmićivanja. Shodno provedenom istraživanju, dane su i preporuke de lege ferenda za unapređenje zakonskog okvira kao i postupanja nadležnih institucija u otkrivanju kaznenih djela primanja mita i procesuiranju njihova počinitelja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2013-11-1949 - Multidisciplinarni klaster za istraživanje tranzicijskog kriminaliteta - trgovanje ljudima, korupcija i gospodarski kriminalitet

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vanda Božić, (340606)