Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ANALITIČKI INVENTAR osobni fond BOGDAN STOPAR (1921. – 1988.) (CROSBI ID 782989)

Druge vrste radova | ostalo

Heđbeli, Živana ; Fürnstein, Hrvoje ANALITIČKI INVENTAR osobni fond BOGDAN STOPAR (1921. – 1988.) // ANALITIČKI INVENTAR osobni fond BOGDAN STOPAR (1921. – 1988.). 2018.

Podaci o odgovornosti

Heđbeli, Živana ; Fürnstein, Hrvoje

hrvatski

ANALITIČKI INVENTAR osobni fond BOGDAN STOPAR (1921. – 1988.)

Bogdan Stopar roođen 15.9.1921. u Zagrebu, umro 18.10.1988. u Zagrebu Završio Klasičnu gimnaziju u Zagrebu. Diplomirao na pravnom fakultetu u Zagrebu 6.8.1948. Osim na Pravnom fakultetu, studirao i na Filozofskom fakultetu i Prirodoslovno matematičkom fakultetu (engleski jezik i veterina ?), koje nije završio. Od Oslobođenja (1945.) bavi se profesionalno književnim, novinarskim i prevodilačkim radom. Od 1945. javlja se književnim radovima u novinama i časopisima. Radio u Savezu lovačkih društva NRH, Matici Hrvatskoj, Lovačkom savezu Hrvatske i kao slobodni umjetnik. umirovljen 1979. Značajnija djela: Piloti vlastitih snova, Oprez! Jednosmjerna ulica!, Putositnice 1957., Kristali vedrine, Strastveni lovac. supruga Judita Stopar, arhitektica Gradivo fonda daje dobar primjer kreativnog procesa nastanka djela, sačuvana su dovršena, i djela u raznim fazama nastanka – koncepti, rukopisi, lektorirane str., korekcije, inačice, prijepisi…, koje je BS čuvao do najmanjeg papirića. Fond je dobar primjer za studiju psihologije pisca i kreativne osobe koja od najranije doba izražava svoju želju i potrebu za stvaranjem putem pisane riječi, kao i potrebu za vanjskim priznanjem svoga rada, bilo to tiskanjem djela, izvođenjem u kazalištu, na radiju, TV-u, i na filmu, bilo to sakupljanjem prikaza, osvrta i kritika djela. Danas su djela BS izgubila na popularnosti. Gledano iz perspektive samostalne RH vrijednim se čine dokumenti vezani uz skidanje djela „Oprez! Jednosmjerna ulica!“ s repertoara Kazališta Komedija 1960., budući da oslikavaju dano doba književne i kulturne scene Zagreba, odnosno povijesti NRH. Također, kako se vidi iz korespondencije BS s Jožom Horvatom i Franičević-Pločarom, 17.11.1971.: „…u prvom broju novog „Telegrama“, onako usput, bez ikakvog povoda i razloga …“ BS, Franičević Pločar i Horvat … deklarirani su kao hrvatski književnici … postoje indicije da redakcija namjerava nastaviti s inaguriranom akcijom nedoličnog i nekulturno, upravo azijatskog, difamiranja … i sutra nađemo zajedno na roštilju divljaka iz „Telegrama“.“ Vrijednosti fonda pridonosi i hemeroteka, iz koje su vidljive teme i događaji koje je BS smatrao vrijednim čitanja i čuvanja, vjerojatno uporabe u nekom od djela.

Stopar, Bogdan, Hrvatska, pisac, lovac

nije evidentirano

engleski

finding aid personal fonds Bogdan Stopar 1921 - 1988

nije evidentirano

Stopra, Bogdan, Croatia, writtr, hunter

nije evidentirano

Podaci o izdanju

ANALITIČKI INVENTAR osobni fond BOGDAN STOPAR (1921. – 1988.)

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Informacijske i komunikacijske znanosti, Književnost

Poveznice