Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 950143

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Cikoš, Ana-Marija; Lončarić, Melita
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive // Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2018. str. 203-214 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive
(The production and stabilization of cold-pressed plum kernel oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Cikoš, Ana-Marija ; Lončarić, Melita

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, 2018, 203-214

Skup
Hranom do zdravlja - Zbornik radova 10. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 12-13.10.2017.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Koštice šljive, hladno prešanje, procesni parametri, oksidacijska stabilnost, antioksidansi
(Plum kernel, cold pressing, process parameters, oxidative stability, antioxidants)

Sažetak
Postupkom hladnog prešanja iz koštice šljive (Prunus domestica L.) dobije se kvalitetno jestivo ulje. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja koštice šljive na efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja te njegovu kvalitetu. Prilikom prešanja mijenjani su sljedeći procesni parametri: frekvencija elektromotora (brzina pužnice), temperatura zagrijavanja glave preše i nastavak za izlaz pogače. Prešanje je provedeno s kontinuiranom pužnom prešom. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog ulja. Ispitan je i utjecaj dodatka antioksidanasa na oksidacijsku stabilnost ulja primjenom Testa održivosti na 98 °C. Korišteni su sljedeći prirodni antioksidansi: ekstrakt zelenog čaja, ekstrakt ružmarina i eterično ulje primorskog vriska te sintetski antioksidans oktil galat. Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri hladnog prešanja značajno utječu na iskorištenje ulja koštice šljive. Veće iskorištenje sirovog ulja i hladno prešanog ulja postignuto je kod temperature zagrijavanja glave preše 100 oC, frekvencije elektromotora 35 Hz i nastavka za izlaz pogače 10 mm. Dodatkom prirodnih antioksidanasa postignuta je bolja zaštita ulja od oksidacijskog kvarenja nego dodatkom sintetskog antioksidansa. Eterično ulje primorskog vriska pokazalo je najbolji antioksidacijski utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek