Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949987

Modificirana vodena sol-gel metoda za sintezu složenih metalnih oksida na bazi volframa


Bijelić, Jelena
Modificirana vodena sol-gel metoda za sintezu složenih metalnih oksida na bazi volframa 2017., diplomski rad, diplomski, Odjel za kemiju, Osijek


Naslov
Modificirana vodena sol-gel metoda za sintezu složenih metalnih oksida na bazi volframa
(Modified aqueous sol-gel route towards complex metal oxides containing tungsten)

Autori
Bijelić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Odjel za kemiju

Mjesto
Osijek

Datum
17.08

Godina
2017

Stranica
93

Mentor
Đerđ, Igor

Ključne riječi
Citratna metoda ; multiferoici ; perovskitit ; sol-gel metode ; volfram
(Citrate route ; multiferroics ; perovskites ; sol-gel methods ; tungsten)

Sažetak
U moderno doba ubrzanog razvoja digitalne tehnologije javlja se sve veća potreba za umanjenjem raznih elektroničkih uređaja i povećanjem gustoće zapisa podataka koje ti uređaji pohranjuju. Za postizanje multifunkcionalnih i multiferoičnih svojstava gradivnih materijala ključni su feroelektricitet i feromagnetizam iz čega se javlja potreba za sintezom materijala koji će posjedovati ova svojstva. U ovome diplomskom radu sintetizirani su složeni metalni oksidi perovskitne strukture Sr3Fe2WO9 i Ba3Fe2WO9 modificiranom citratnom sol-gel metodom te su osušeni uzorci kalcinirani pri 600 ℃ i 950 ℃ u peći u struji zraka s temperaturom zagrijavanja 2℃/min. Dobiveni su spojevi okarakterizirani infracrvenom spektroskopijom (FT-IR), rentgenskom difrakcijom na prahu (PXRD), energijski razlučujućom rentgenskom spektroskopijom (EDX), transmisijskom elektronskom mikroskopijom (TEM), pretražnom elektronskom mikroskopijom (SEM), te su im određena magnetska svojstva SQUID mjerenjima. Ovim analitičkim metodama utvrđeno je da su sintetizirani spojevi čistoće 96 w.t. %, da su veličine kristalita ostale male unatoč visokim temperaturama kalciniranja (15-27 nm), te da pokazuju ferimagnetska svojstva. Također, opisan je i metodički dio na temu „Kiseline“ za 8. razred osnovne škole koji sadrži pisanu pripremu za nastavni sat, radni listić, te dva pokusa. Nakon što učenici samostalnim izvođenjem predviđenih pokusa u 4 skupine (po dvije skupine izvode isti pokus) dođu do određenih zaključaka, predviđeno je frontalno predavanje kao zaključak na pojave dokazane pokusima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KemijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-IP-2016-06-3115 - Istraživanje složenih multiferoičnih materijala pripravljenih metodama otopinske kemije (Igor Đerđ, )

Ustanove
Sveučilište u Osijeku - Odjel za kemiju

Autor s matičnim brojem:
Jelena Bijelić, (370501)