Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Postupci očuvanja biološke raznolikosti u integriranoj proizvodnji lijeske (CROSBI ID 664538)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Pohajda, Ines ; Bukvić, Renata Postupci očuvanja biološke raznolikosti u integriranoj proizvodnji lijeske // 13. ZNANSTVENO – STRUČNO SAVJETOVANJE HRVATSKIH VOĆARA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM, Zbornik sažetaka, Daruvar, 1.-3. ožujka 2018. / Dugalić, K. (ur.). Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica, 2018. str. 43-43

Podaci o odgovornosti

Pohajda, Ines ; Bukvić, Renata

hrvatski

Postupci očuvanja biološke raznolikosti u integriranoj proizvodnji lijeske

Sigurnost i održivost agroekosustava u nasadima lijeske koja se uzgaja po principima integrirane proizvodnje, omogućuje se primjenom različitih postupaka očuvanja biološke raznolikosti. Na svim nasadima lijeske uključenim u sustav integrirane proizvodnje tijekom trogodišnjih istraživanja praćeno je provođenje mjera za očuvanje biološke raznolikosti. Navedene mjere grupirane su u pet, integriranom proizvodnjom propisanih zahtjeva: Najmanje 5% površina ostavljeno je i održavano kao ekološka infrastruktura (suhozidi, živice, međuredno zatravljivanje) ; Provođenje barem dvije mjere očuvanja prirodnih neprijatelja i njihovih staništa (kućice za ptice, korisne kukce i dr.) ; Osiguranje sigurne udaljenosti proizvodne površine od osjetljivih staništa (vodozaštitni pojasevi, izvori vode, ribnjaci, zaštićene vrste i dr.) ; Upravljanja tlom putem mjera održavanja plodnosti tla (kalcizacija, zelena gnojidba i dr.) ; Primjena agrotehničkih, mehaničkih, fizikalnih, bioloških, biotehničkih i drugih nekemijskih mjera zaštite bilja. Tijekom trogodišnjeg istraživanja, utvrđeno da je integrirana proizvodnja lijeske najzastupljenija u Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. U Koprivničko-križevačkoj županiji je u sve tri sezone istraživanja, integrirana proizvodnja lijeske bila najzastupljenija. U Osječko-baranjskoj županiji u drugoj sezoni istraživanja utvrđeno je povećanje površina pod integriranom proizvodnjom lijeske za 49, 31%. U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji tijekom trogodišnjeg istraživanja u drugoj sezoni zabilježeno je manje povećanje površina pod integriranom proizvodnjom lijeske, dok je u trećoj sezoni zabilježeno smanjenje za 36, 33%. Od propisanih mjera očuvanja biološke raznolikosti utvrđeno je da se najviše primjenjuju mjere: najmanje 5% površina ostavljeno je i održavano kao ekološka infrastruktura (suhozidi, živice, međuredno zatravljivanje) te primjena agrotehničkih, mehaničkih, fizikalnih, bioloških, biotehničkih i drugih nekemijskih mjera zaštite bilja. Mjere očuvanja biološke raznolikosti najviše se provode na području: Grada Zagreba, Ličko-senjske, Međimurske, Osječko-baranjske, Požeško-slavonske i Zagrebačke županije. Ukupno 83, 93% poljoprivrednih gospodarstava u sustavu integrirane proizvodnje lijeske u potpunosti provodi očuvanja biološke raznolikosti što potvrđuje educiranost i informiranost proizvođača o važnosti održavanja biološke raznolikosti.

lijeska, integrirana proizvodnja, biološka raznolikost

nije evidentirano

engleski

Biodiversity conservation procedures in integrated hazelnuts production

nije evidentirano

hazelnuts, integrated production, biodiversity

nije evidentirano

Podaci o prilogu

43-43.

2018.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

13. ZNANSTVENO – STRUČNO SAVJETOVANJE HRVATSKIH VOĆARA S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM, Zbornik sažetaka, Daruvar, 1.-3. ožujka 2018.

Dugalić, K.

Zagreb: Hrvatska voćarska zajednica

Podaci o skupu

13. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem: Lupinasto voće

predavanje

01.03.2018-03.03.2018

Daruvar, Hrvatska

Povezanost rada

Povezane osobe




nije evidentirano