Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke (CROSBI ID 335534)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Mihaljević, Tatjana
Tomas, Srećko
hrvatski
Utjecaj parametara sušenja i inhibitora posmeđivanja na infracrveno sušenje jabuke
Laboratorijsko infracrveno sušenje jabuke provedeno je radi ispitivanja utjecaja temperature sušenja i veličine uzoraka jabuke na kinetiku sušenja. Kinetika sušenja praćena je termogravimetrijski, mjerenjem gubitka mase i porasta temperature uzoraka sušenih do određene vlažnosti. Ispitivanje je obuhvatilo i usporedbu tri načina sušenja i to standardno, brzo i sušenje stupnjevitim zagrijavanjem. Pored toga cilj je bio i usporediti izgled (prvenstveno boju) osušenih uzoraka, koji su obrađeni otopinom inhibitora posmeđivanja (K-metabisulfita), u odnosu na neobrađene osušene uzorke, odnosno svježe uzorke. Eksperimentalni podaci su aproksimirani eksponencijalnim matematičkim modelom uz visok indeks korelacije. Povećanjem temperature sušenja i smanjenjem debljine uzoraka povećava se i brzina sušenja uz najveću brzinu, odnosno najkraće vrijeme sušenja primjenom stupnjevitog načina zagrijavanja. 1,5%-tnom otopina K-metabisulfita pokazala se dobrim inhibitorom posmeđivanja smanjujući ukupnu promjenu boje osušenih uzoraka u odnosu na osušene uzorke jabuke koji prethodno nisu bili obrađeni.
infracrveno sušenje; kinetika sušenja; inhibitor posmeđivanja; jabuka
nije evidentirano
engleski
Influence of drying parameters and browning inhibitor on infrared apple drying
nije evidentirano
infrared drying; drying kinetics; browning inhibitor; apple
nije evidentirano
Podaci o izdanju
84
13.03.2001.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek