Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949514

Nikola Visković i njegova kulturna animalistika/zoologija: utjecaj na domaću teoriju i praksu


Marjanić, suzana
Nikola Visković i njegova kulturna animalistika/zoologija: utjecaj na domaću teoriju i praksu // 2. Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Hrvatsko bioetičko društvo organiziraju simpozij povodom 80. rođendana profesora Nikole Viskovića, pod naslovom “Nikola Visković: pravo – politika – bioetika”. / Guć, Josip ; Jurić, Hrvoje (ur.).
Split: 2. Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Hrvatsko bioetičko društvo, 2018. str. 27-27 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Nikola Visković i njegova kulturna animalistika/zoologija: utjecaj na domaću teoriju i praksu
(Nikola Visković and his Cultural Animal Science / Zoology: Impact on Domestic Theory and Practice)

Autori
Marjanić, suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
2. Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Hrvatsko bioetičko društvo organiziraju simpozij povodom 80. rođendana profesora Nikole Viskovića, pod naslovom “Nikola Visković: pravo – politika – bioetika”. / Guć, Josip ; Jurić, Hrvoje - Split : 2. Centar za integrativnu bioetiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu, Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku i Hrvatsko bioetičko društvo, 2018, 27-27

ISBN
978-953-55962-2-6

Skup
Simpozij povodom 80. rođendana profesora Nikole Viskovića, pod naslovom “Nikola Visković: pravo – politika – bioetika”

Mjesto i datum
Split, 23. i 24. veljače 2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Nikola Visković, kulturna animalistika, ekofeminizam
(Nikola Visković, animal studies, ecofeminism)

Sažetak
Bez ikakve sumnje, za začetak teorije o pravima životinja u našoj regiji zaslužan je Nikola Visković, i to početkom devedesetih kada je kao sveučilišni profesor prava na Pravnom fakultetu u Splitu obnašao i funkciju saborskoga zastupnika, da bi sredinom devedesetih uveo u našu znanstvenu i kulturnu zajednicu multidisciplinarni, interdisciplinarni i transdisciplinarni koncept kulturne zoologije, odnosno kulturne animalistike, kako ju je kasnije preimenovao u zborniku radova Kulturna animalistika sa znanstvenoga skupa održanoga u Splitu 1997 godine Naime, Nikola Visković 1996 godine objavljuje zooetičku knjigu Životinja i čovjek: prilog kulturnoj zoologiji, što je prvo djelo kulturne animalistike našega kulturokruga, da bismo pet godina kasnije dobili i prvu udrugu za prava životinja – udrugu Prijatelji životinja Pritom će u izlaganju biti istaknuta i uloga N Viskovića oko poticanja ekofeminizma u našem kulturokrugu s obzirom na poglavlje »Žene su s vama« njegove zooetičke knjige Životinja i čovjek (1996), u kojemu ističe kako povezanost ženskog i životinjskog pitanja nije slučajna te stoga dosljedno postavljeno pitanje ravnopravnosti žena povlači svakako za sobom i postavljanje pitanja o pravima životinja No, unatoč tome, i 21 godinu nakon toga, neki mentaliteti (kao iznikli iz Krležina romana Na rubu pameti) ne žele ratificirati Istanbulsku konvenciju

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-0000000-3626 - Kulturna animalistika: knjiž., folklor., etnološki i kulturnoantropol. prilozi (Antonija Zaradija-Kiš, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Suzana Marjanić, (219880)