Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949513

Ljubimci i djeca. Folkloristička i etnološka perspektiva – od rukopisnih zapisa do medijskih reakcija


Marjanić, Suzana
Ljubimci i djeca. Folkloristička i etnološka perspektiva – od rukopisnih zapisa do medijskih reakcija // 1. Prvi znanstveni kolokvij Filozofija i odgojiteljska profesija Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Zagreb, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 16. veljače 2018. / Krznar, Tomislav (ur.).
Zagreb, 2018. str. - (pozvano predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ljubimci i djeca. Folkloristička i etnološka perspektiva – od rukopisnih zapisa do medijskih reakcija
(Pets and children. Folkloristic and ethnological perspectives - from manuscripts to media reactions)

Autori
Marjanić, Suzana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
1. Prvi znanstveni kolokvij Filozofija i odgojiteljska profesija Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Zagreb, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 16. veljače 2018. / Krznar, Tomislav - Zagreb, 2018

Skup
1. Prvi znanstveni kolokvij Filozofija i odgojiteljska profesija Znanstveni centar izvrsnosti za integrativnu bioetiku, Zagreb, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, 16. veljače 2018. (organizator: Tomislav Krznar)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 16. veljače 2018

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Ljubimci, djeca
(Pets, children)

Sažetak
Što se tiče teme Ljubimci i djeca. Folkloristička i etnološka perspektiva – od rukopisnih zapisa do medijskih reakcija, pri čemu navedena dihotomija gotovo da i nestaje s obzirom da neki tretiraju kućne ljubimce kao vlastite djecu, prvi je kod nas sustavno pisao zooetičar Nikola Visković, i to u poglavlju pod nazivom Dijete i životinja (mislim na njegovu zooetičku knjigu Životinja i čovjek iz 1996. godine), gdje među ostalim otvoreno ističe i okrutnost djece prema životinjama, odnosno njegovim riječima – istina je da malo tko može tako silno voljeti, ali isto tako i bešćutno zlostavljati životinje kao što to mogu činiti djeca te navodi tradicije mučenja mačaka i pasa, od kamenovanja do pravih masakara i spaljivanja, zlostavljanja ptica, gušterica, kukaca i drugih žrtava i sve to često uz roditeljsko dopuštenje. Pritom je zamjetno da medijske reakcije uz adolescentske počinitelje zločina nad ljudima obično ističu da su imali i sklonost prema mučenju životinja, kao što to dokazuju medijske reakcije na slučaj Nikolsa Cruza, 19-godišnjega ubojice s Floride koji je 2018. godine u srednjoj školi Marjory Stoneman Douglas u Parklandu ubio sedamnaestero osoba, pri čemu su nadnaslovi često isticali kako je mučio i životinje. Naime, na društvenim mrežama je objavljivao fotografije životinja koje je ubijao na okrutan način.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologija

Napomena
Nema knjižice sažetaka.POVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-0000000-3626 - Kulturna animalistika: knjiž., folklor., etnološki i kulturnoantropol. prilozi (Antonija Zaradija-Kiš, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Suzana Marjanić, (219880)