Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka (CROSBI ID 420846)

Ocjenski rad | diplomski rad

Škrivanek, Ana Marija Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka / Vranić, Marina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Škrivanek, Ana Marija

Vranić, Marina

hrvatski

Utjecaj usitnjavanja i vrste žitarica na konzumaciju i probavljivost obroka

Cilj rada bio je utvrditi utjecaj vrste žitarica (kukuruz i zob) i njihova usitnjavanja kao dodatka sjenaži lucerne (SL) na ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost suhe tvari (ST) obroka u hranidbi kastriranih ovnova. Istraživano je 5 hranidbenih tretmana koji su uključili hranidbu (i) samo SL te hranidbu SL uz dodatak 30 g (ii) zrna kukuruza, (iii) mljevenog zrna kukuruza, (iv) zrna zobi, (v) mljevenog zrna zobi kg-1 M0, 75 . Najveću ad libitum konzumaciju ST je imao hranidbeni tretman samo SL (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima. Najnižu ad libitum konzumaciju ST obroka je imao hranidbeni tretman hranidbe SL uz dodatak mljevenog zrna zobi (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima. Utvrđena je najveća in vivo probavljivost ST obroka kod hranidbe SL uz dodatak cijelog ili mljevenog zrna kukuruza (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima, a između koja dva hranidbena tretmana nije bilo statistički značajnih razlika u ad libitum konzumaciji ST obroka (P>0, 05). Usitnjavanje zrna kukuruza nije utjecalo na ad libitum konzumaciju ST obroka (P>0, 05) dok je usitnjavanje zrna zobi povećalo ad libitum konzumaciju ST obroka u usporedbi s dodatkom cijelog zrna zobi (P<0, 05). Najnižu in vivo probavljivost ST obroka je imao hranidbeni tretman hranidbe samo SL (P<0, 05) u usporedbi s ostalim hranidbenim tretmanima. U ovom istraživanju usitnjavanje zrna (kukuruza i zobi) nije utjecalo na in vivo probavljivost ST obroka u odnosu na dodatak cijelog zrna obroku baziranom na SL (P>0, 05). Zaključeno je da vrsta žitarica kao i njezino mehaničko tretiranje mljevenjem prije dodatka SL i hranidbe životinjama pokazuje promjenjive biološke rezultate konzumacije i probavljivosti obroka.

sjenaža lucerne, kukuruz, zob, ad libitum konzumacija, in vivo probavljivost

nije evidentirano

engleski

The effect of cereal type and particle size on the ration intake and digestibility

nije evidentirano

alfalfa haylage, corn, oat, ad libitum intake, in vivo digestibility

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

19.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)