Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Obilježja djece liječene zbog dijabetičke ketoacidoze u Zavodu za intenzivnu pedijatriju KBC Split u razdoblju od 2013. do 2017. (CROSBI ID 420833)

Ocjenski rad | diplomski rad

Burčul, Ivana Obilježja djece liječene zbog dijabetičke ketoacidoze u Zavodu za intenzivnu pedijatriju KBC Split u razdoblju od 2013. do 2017. / Markić, Joško (mentor); Split, Medicinski fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

Burčul, Ivana

Markić, Joško

hrvatski

Obilježja djece liječene zbog dijabetičke ketoacidoze u Zavodu za intenzivnu pedijatriju KBC Split u razdoblju od 2013. do 2017.

Cilj istraživanja: Prikazati klinička obilježja i laboratorijske parametre pri prijemu te moguće komplikacije bolesti u djece koja su pod dijagnozom dijabetičke ketoacidoze zahtjevala intenzivno liječenje. Materijali i metode: U istraživanje su uključeni ispitanici u dobi od 0 do 18 godina koji su zbog dijabetičke ketoacidoze liječeni u Zavodu za intenzivnu pedijatriju Klinike za dječje bolesti KBC Split u razdoblju od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017. Retrospektivno je analizirana medicinska dokumentacija. Ovisno o prethodno postavljenoj dijagnozi šećerne bolesti tip 1, ispitanici su podijeljeni u skupinu novo (NDM1) i ranije (RDM1) dijagnosticiranih bolesnika. Rezultati: U istraživanje je uključeno 43 djece, 11 (25, 6%) RDM1 i 32 (74, 4%) NDM1 ispitanika. Prosječna dob RDM1 je bila 13, 6±2, 6 godina, a NDM1 7, 7±4, 1 godina (p<0, 001). Pri prijemu je 90, 7% svih ispitanika bilo klinički procijenjeno kao dehidrirano. Od ostalih obilježja, RDM1 ispitanici su najčešće navodili povraćanje, a NDM1 polidipsiju. Od ukupnog broja liječenih, poremećaj svijesti pri prijemu je imalo 47% (20/43) ispitanika, od čega je većina (17/20) bila somnolentna, a bez svijesti je zaprimljeno jedno dijete. NDM1 djeca su učestalije imala poremećaj svijesti, no razlika nije statistički značajna. Učestalost moždanog edema je bila 4, 7% (2/43) te je jedno dijete preminulo. Oboje su pripadali NDM1 skupini. Zaključak: U skupini NDM1 češće razvijaju kliničku sliku DKA koja zahtijeva liječenje u Jedinicama intenzivnog liječenja, te su mlađe životne dobi. U RDM1 se DKA javlja češće u dobi puberteta. NDM1 skupina se češće prezentira polidipsijom, poliurijom i nikturijom, dok se RDM1 skupina češće prezentira povraćanjem, mučninom i abdominalnom boli. Češće poremećaje svijesti imaju djeca koja pripadaju NDM1 skupini. U našem istraživanju dvoje djece je razvilo moždani edem. Kako bi učestalost djece s DKA bila što manja, važna je stalna edukacija i reedukacija oboljelih od dijabetesa te njihovih obitelji, kao i zdravstvenih radnika. Važno je i kontinuirano provođenje javnozdravstvenih programa s ciljem edukacije stanovništva kako bi rano prepoznali simptome i znakove DM1.

dijabetes tip 1 ; dijabetička ketoacidoza ; kliničke i epidemiološke karakteristike ; moždani edem

nije evidentirano

engleski

Characteristics of children with diabetic ketoacidosis treated in Pediatric intensive care unit of the University Hospital of Split between 2013. - 2017.

nije evidentirano

type 1 diabetes ; diabetic ketoacidosis ; clinical and epidemiological characteristics ; cerebral edema

nije evidentirano

Podaci o izdanju

66

20.06.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Medicinski fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kliničke medicinske znanosti