Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Elaborat praćenja stanja okoliša - kakvoća tla - Međimurje : Čvor Međimurje (CROSBI ID 782932)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Zgorelec, Željka ; Kisić, Ivica ; Galić, Marija Elaborat praćenja stanja okoliša - kakvoća tla - Međimurje : Čvor Međimurje // Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet. 2018.

Podaci o odgovornosti

Zgorelec, Željka ; Kisić, Ivica ; Galić, Marija

hrvatski

Elaborat praćenja stanja okoliša - kakvoća tla - Međimurje : Čvor Međimurje

Eksploataciju nafte/plina u svim dionicama, od početnih radova rudarskog bušenja do izgradnje sustava za otpremu - podzemne mreže naftovoda/plinovoda, prate zahvati i postupci rizični za okoliš. Premda suvremena tehnička rješenja i suvremeni materijali koje koristi INA d.d. u svim dionicama pružaju visok stupanj jamstva sigurnosti, određeni pritisak na okoliš postoji. Tlo je izuzetno kompleksan, promjenjiv i živi medij. Kako je nastanak tla izuzetno spor proces, tlo suštinski smatramo neobnovljivim resursom. Dugoročno gledano, gospodarski razvitak Hrvatske realno je usmjer¬iti upravo na gospodarske grane koje se oslanjaju na tlo kao temeljni resurs. To su ponajprije poljoprivreda, šumarstvo, prerađivačka industrija vezana za te gospodarske grane, ali i turizam, koji je nezamisliv bez bogate i raznovrsne ponude hrane. U taj koncept razvoja skladno se uklapa područje Međimurja, koje stoga pokazuje izuzetnu osjetljivost na svaku vrstu oštećenja, koja može dovesti u pitanje taj koncept razvitka. Izuzetna je i neponovljiva ljepota pitomog međimurskog krajobraza smještenog između rijeka Mure na sjeveru i Drave na jugu. Temeljni cilj ove agroekološke analize je utvrditi kakvoću tla (stanje u 2018. g.) u okolišu lokacije Čvor Međimurje, a kako bi se osigurao program praćenja stanja okoliša (jednom godišnje potrebno je utvrditi vrijednosti emisija CO2 iz tla).

CO2 emisija iz tla, CH4 emisija iz tla, ukupni ugljikovodici u tlu, monitoring tla

nije evidentirano

engleski

Environmental Monitoring Elaborate - Soil Quality - Međimurje : Čvor Međimurje

nije evidentirano

Soil CO2 emissions, soil CH4 emissions, total hydrocarbons in soil, soil monitoring

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

nije evidentirano