Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 949115

Adsorpcija farmaceutski aktivnih spojeva na ugljikove nanomaterijale


Ivanković, Klaudija; Rožman, Marko
Adsorpcija farmaceutski aktivnih spojeva na ugljikove nanomaterijale // XII Meeting of Young Chemical Engineers / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2018. str. 33-33 (poster, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Adsorpcija farmaceutski aktivnih spojeva na ugljikove nanomaterijale
(Adsorption of pharmaceutically active compounds on carbon based nanomaterials)

Autori
Ivanković, Klaudija ; Rožman, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XII Meeting of Young Chemical Engineers / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, 2018, 33-33

ISBN
978-953-6894-62-8

Skup
XII Meeting of Young Chemical Engineers

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22-23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Nanotehnologija ; farmaceutski aktivni spojevi

Sažetak
Razvojem nanotehnologije razmatraju se primjene ugljikovih nanomaterijala u procesima za obradu otpadnih voda. S druge strane, modeli koji predviđaju sudbinu onečišćivača u okolišu naglašavaju skorašnji pritisak nanootpada na vodene sustave s nepoznatim utjecajem na ekosustav i ljudsko zdravlje. Dolaskom u vodene sustave otvaraju se mogućnosti interakcija nanomaterijala s drugim onečišćivačima te njihovih zajedničkih efekata. U ovom radu farmaceutski aktivni spojevi izabrani su kao model onečišćivača zbog dokazane prisutnosti u vodenim sustavima kao i činjenice da ne postoji učinkovito uklanjanje u postojećim postrojenjima za obradu otpadnih voda. Koristeći teoriju funkcionala gustoće proučavane su interakcije ugljikovih nanomaterijala i farmaceutski aktivnih spojeva u vodenoj fazi. Procijenjene su adsorpcijske energije 35 farmaceutski aktivnih molekula pri različitim pH vrijednostima. Dobiveni rezultati povezani su s mogućnošću interakcije nanomaterijala s farmaceutski aktivnim spojevima te njihove primjene u pročišćavanju otpadnih voda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Marko Rožman, (237562)