Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije (CROSBI ID 420793)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Parčina, Antonija Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije / Radan, Mila (mentor); Split, Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, . 2017

Podaci o odgovornosti

Parčina, Antonija

Radan, Mila

hrvatski

Eterično ulje gorke naranče (Citrus aurantium L.): usporedba metoda izolacije

Gorka ili divlja naranča (Citrus aurantium L.) je biljna vrsta iz porodice Rutaceae. Podrijetlom je iz jugoistočne Azije, a na Sredozemlje su je u 10. stoljeću donijeli Arapi. Posebno je zastupljena u parkovima južnog primorja (Dubrovnik, Korčula, Mljet, Hvar, Vis) gdje je osobit ukras svojim trajnim zelenilom. Cilj ovog rada je bio odrediti sastav i udio hlapljivih spojeva u eteričnom ulju gorke naranče, zatim ispitati antioksidacijsku aktivnost. Eterično ulje je pripravljeno vodenom destilacijom u aparaturi po Clevengeru te metodom hladnog prešanja. Konvencionalni način odvajanja ulja iz kore citrusa je uglavnom hladnim prešanjem zbog toplinske nestabilnosti glavnih sastojaka eteričnog ulja. Zbog povišene temperature te produženog vremena ekstrakcije, kod vodene destilacije može doći do promjene u kemijskom sastavu ulja te gubitka nekih hlapljivih komponenti. Zbog kiselosti gorke naranče, neke komponente ulja se lako mogu razložiti tijekom vodene destilacije. Analiza hlapljivih spojeva provedena je plinskom kromatografijom – masenom spektrometrijom (GC/MS). Rezultati pokazuju da su glavni spojevi u eteričnom ulju monoterpeni. Ukupni udio terpena u sastavu eteričnog ulja dobivenog hladnim prešanjem je 76, 9 %, dok je masnih kiselina 22, 8 %. Eterično ulje koje je izolirano vodenom destilacijom ima ukupno 97, 9 % terpena te 1, 7 % masnih kiselina. Antioksidacijska aktivnost je određena DPPH metodom. Utvrđeno je da eterično ulje gorke naranče nema antioksidacijska svojstva. Slaba antioksidacijska svojstva eteričnog ulja mogu se pripisati njegovom kemijskom sastavu. Ulje sadržava spojeve koji imaju antioksidacijska svojstva, ali ih ne sadržava u dovoljnom masenom udjelu.

gorka naranča, eterično ulje, hlapljivi spojevi, antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Essential oil of bitter orange (Citrus aurantium L.): comparison of isolation methods

nije evidentirano

bitter orange, essential oil, volatile compounds, antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

15.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Kemija