Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Liječnici i/ili poduzetnici - razvoj privatnih zdravstvenih ustanova na području grada Dubrovnika (1991.-2017.) (CROSBI ID 782923)

Druge vrste radova | ostalo

Bakija-Konsuo, Ana Liječnici i/ili poduzetnici - razvoj privatnih zdravstvenih ustanova na području grada Dubrovnika (1991.-2017.) // Dubrovački horizonti. 2017.

Podaci o odgovornosti

Bakija-Konsuo, Ana

hrvatski

Liječnici i/ili poduzetnici - razvoj privatnih zdravstvenih ustanova na području grada Dubrovnika (1991.-2017.)

Razvijanjem i mijenjanjem javnozdravstvenog sustava od Domovinskog rata do danas dolazi do razvijanja i privatne incjative, odnosno do otvaranja brojnih privatnih ordinacija liječnika različitih specijalnosti, ali i privatnih poliklinika i bolnica. U našem pregledu govoriti ćemo o specijalističkim ordinacijama i poliklinikama na području grada Dubrovnika od 1991. do 2017. Danas u Gradu aktivno djeluje 11 poliklinika i specijalističkih ordinacija u kojima je zaposleno više od 100 zdravstvenih djelatnika (liječnici, medicinske sestre i tehničari) te više od 60 ne-zdravstvenih djelatnika. Osnivaju ih uglavnom liječnici, specijalisti pojedinih grana medicine, no upravo njihovim osnivanjem postaju i poduzetnici koji moraju poznavati (učiti i proučavati) osnove ekonomije i gospodarstva. Privatni poduzetnici u zdravstvu investirali su značajna sredstva u prostore, opremu, ali i u svoje obrazovanje kao i obrazovanje svojih zaposlenika. Privatni sektor i u našem Gradu postaje značajni čimbenik kako u zdravstvenom tako i u gospodarskom sektoru. Ukupni zbirni prihod privatni zdravstvenih ustanova koje danas aktivno djeluju u Dubrovniku iznosi preko 50 miliona kuna, što bi ih u usporedbi sa ukupnim dubrovačkim gospodarstvom svrstalo unutar 15ak najvećih tvrtki po ostvarenom prometu. Sinergija javnog i privatnog sektora u zdravstvu trebala bi biti važan preduvjet stvaranja sveobuhvatnog, kvalitetnog, dostupnog i učinkovitog zdravstvenog sustava kako u našem Gradu, tako i u državi.

privatne zdravstvene ustanove, liječnici, Dubrovnik

nije evidentirano

engleski

Physicians and/or entrepreneurs - development of private healthcare facilities in the area of Dubrovnik (1991 - 2017)

nije evidentirano

private health care institutions, physicians, Dubrovnik

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Dubrovački horizonti

2017.

nije evidentirano

objavljeno

0419-7925

Povezanost rada

Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita