Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948961

Uloga motivacije u izvršavanju uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom – perspektiva osuđenika i probacijskih službenika


Sučić, Ines; Ricijaš, Neven; Glavak Tkalić, Renata; Zadelj, Lucija; Ostojić, Lana
Uloga motivacije u izvršavanju uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom – perspektiva osuđenika i probacijskih službenika // Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja, 54 (2018), 1; 52-68 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Uloga motivacije u izvršavanju uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom – perspektiva osuđenika i probacijskih službenika
(Role of motivation in serving a suspended sentence with protective supervision: Perspectives of offenders and probation officers)

Autori
Sučić, Ines ; Ricijaš, Neven ; Glavak Tkalić, Renata ; Zadelj, Lucija ; Ostojić, Lana

Izvornik
Hrvatska revija za rehabilitacijska istraživanja (1331-3010) 54 (2018), 1; 52-68

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Probacija ; motivacija ; uvjetna osuda ; zaštitni nadzor ; probacijski službenici
(Probation, motivation, suspended sentence, protective supervision, probation officers)

Sažetak
Tijekom izvršavanja uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom probacijski službenici imaju dvostruku profesionalnu ulogu s jedinstvenom svrhom odvraćanja osuđenika od daljnjeg kriminalnog ponašanja i smanjivanja vjerojatnosti recidivizma. S jedne strane njihov zadatak je nadzirati slobodu osuđenika (počinitelja kaznenih djela) i njihovo pridržavanje obveza, dok s druge strane trebaju uspostaviti kvalitetan profesionalni odnos i psihosocijalnim postupcima pomoći im u resocijalizaciji i reintegraciji unutar društvene zajednice. Ciljevi istraživanja bili su zahvaćanjem perspektive osuđenika i probacijskih službenika istražiti motivaciju osuđenika za izvršavanje uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom kao jedne od probacijskih sankcija u Hrvatskoj, prije svega u kontekstu motivacije za promjenom ponašanja i pridržavanja uvjeta ove probacijske sankcije te steći uvid u eventualne promjene u motivaciji tijekom izvršavanja sankcije. Provedene su fokusne grupe s prigodnim uzorcima osuđenika (N=12) i probacijskih službenika (N=8). Rezultati su pokazali osuđenikovu tendenciju prema redovitom izvršavanju formalnih obveza uz postojanje pretežno ekstrinzične motivacije za promjenom te izostanak uviđanja svrhe sankcije, pogotovo na početku njezina izvršavanja. Tijekom izvršavanja sankcije dolazi do promjena u intenzitetu te djelomično i vrsti motivacije prije svega zbog uvida u dobrobit i korisnost sankcije čemu pridonosi kvaliteta odnosa s probacijskim službenikom i neki značajni životni događaji. Metode kojima službenici potiču osuđenike na izvršavanje sankcije i odvraćanje od budućih kaznenih djela usmjerene su usvajanju vještina rješavanja problema, osnaživanju socijalnog kapitala i osobne odgovornosti za odluke i vlastito ponašanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, Zagreb,
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • PsychINFO