Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Strukturna karakterizacija ohratoksina A HPLC-ESI-MS/MS metodom (CROSBI ID 420676)

Ocjenski rad | diplomski rad

Marušić, Andrija Strukturna karakterizacija ohratoksina A HPLC-ESI-MS/MS metodom / Sertić, Miranda (mentor); Zagreb, Hrvatska, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Marušić, Andrija

Sertić, Miranda

hrvatski

Strukturna karakterizacija ohratoksina A HPLC-ESI-MS/MS metodom

Mikotoksini su toksični sekundarni metaboliti plijesni. Oni mogu kontaminirati hranu te izazvati štetne učinke kako u životinja, tako i u ljudi te zbog toga predstavljaju ozbiljne probleme za gospodarstvo i zdravlje ljudi. U organizam najčešće ulaze ingestijom kontaminirane hrane, ali mogu ući i preko dišnih puteva. Ohratoksin A je jedan od najznačajnijih mikotoksina, proizvod plijesni iz rodova Aspergillus i Penicillium. Svrstan je u skupinu 2B karcinogena, a primarni štetni učinak ostvaruje na bubrezima. Tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti povezana s masenom spektrometrijom se zbog svoje visoke osjetljivosti i selektivnosti pokazala kao odlična metoda analize mikotoksina u različitim uzorcima. Posebno pogodna za analizu MSn spektara se pokazala metoda gdje se koristi maseni spektrometar s analizatorom ionska stupica i elektrosprej tehnikom ionizacije. Cilj ovog rada bio je optimizirati uvjete za identifikaciju i analizu ohratoksina A te što preciznije opisati njegovu fragmentaciju. Tako je najprije odabran optimalan protok plina za sušenje prilikom ionizacije uzorka, a potom je provedena fragmentacija i MSn analiza uz pomoć masenog detektora. Utvrđeni su karakteristični fragmenti i opisan je put fragmentacije na temelju čega se može vršiti identifikacija analita ili potvrda identiteta spoja u uzorku. Pretpostavljena su dva glavna puta fragmentacije OTA. U prvome dolazi do cijepanja amidne veze u molekuli i nastanka fragmenta m/z 239. U drugom predloženom fragmentacijskom putu najprije dolazi do gubitka vode (m/z 386), a potom do gubitka karbonilne skupine pri čemu nastaje fragment m/z 358. U nastavku dolazi do pregradnje i gubljenja amonijaka, a iz nastalog fragmenta m/z 341 nastaje karakteristični fragment m/z 257. Izdvajanjem vode ponovno se dobiva fragment m/z 239 koji je karakterističan i za prvi predloženi fragmentacijski put. Daljnjom analizom je utvrđeno da se fragment m/z 239 postupno cijepa do fragmenta m/z 193.

Ohratoksin A, HPLC, masena spektrometrija, fragmentacija

nije evidentirano

engleski

Structural characterization of ochratoxin A with HPLC- ESI-MS/MS method

nije evidentirano

Ochratoxin A, HPLC, mass spectrometry, fragmentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

12.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Farmaceutsko-biokemijski fakultet

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano