Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Changes of carotenoid content and total antioxidant activities of maize grain in winter harvesting period (CROSBI ID 420603)

Ocjenski rad | diplomski rad

Fureš, Ivan Changes of carotenoid content and total antioxidant activities of maize grain in winter harvesting period / Kljak, Kristina (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2018

Podaci o odgovornosti

Fureš, Ivan

Kljak, Kristina

engleski

Changes of carotenoid content and total antioxidant activities of maize grain in winter harvesting period

Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom uobičajenog razdoblja berbe, kukuruz se ostavlja na polju te bere tijekom zimskih mjeseci. Međutim, prezimljavanje može negativno utjecati na kvalitetu zrna. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj roka zimske berbe na sadržaj karotenoida i ukupnu antioksidacijsku aktivnost zrna četiri Bc hibrida kukuruza (Bc 344, Bc 353, Bc 572 i Pajdaš). Zrno kukuruza istraživanih hibrida proizvedeno je na istom testnom polju u uvjetima intenzivne agrotehnike, a berba je provedena u listopadu 2015., uobičajenom roku berbe, te siječnju i ožujku 2016., tri i pet mjeseci nakon uobičajene berbe. Ukupni karotenoidi iz zrna su estrahirani heksanom i kvantificirani kao ekvivalent β-karotena spektrofotometrijskom metodom dok je antioksidacijska aktivnost cijelog zrna ispitana direktnom TEAC (eng. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) metodom. Istraživani hibridi (Bc 344, Bc 353, Bc 572 i Pajdaš ; P<0, 001) razlikovali su se u sadržaju karotenoida (23, 67, 20, 83, 23, 07 i 24, 00 μg/g) i antioksidacijskoj aktivnosti (14, 59, 14, 83, 15, 36 i 15, 09 mmol/kg). Nadalje, tijekom prezimljavanja opadao je sadržaj karotenoida (s 25, 03 u uobičajenom roku berbe na 22, 19 i 21, 53 μg/g tri i pet mjeseci nakon) što upućuje na trošenje karotenoida u zaštiti zrna. Iako je u drugom roku berbe došlo do pada antioksidacijske aktivnosti (s 14, 61 na 14, 49 mmol/kg), u trećem roku ona raste (15, 81 mmol/kg) što je najvjerojatnije rezultat otpuštanja vezanih fenola kao posljedica obrane zrna od mikroorganizama. Unatoč utvrđenom negativnom djelovanju prezimljavanja na sadržaj karotenoida i antioksidacijsku aktivnost, do većeg negativnog učinka nije došlo zbog blage zime tijekom promatranog razdoblja.

maize ; carotenoids ; antioxidant activity ; harvest period

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

36

17.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)