Changes of carotenoid content and total antioxidant activities of maize grain in winter harvesting period (CROSBI ID 420603)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Fureš, Ivan
Kljak, Kristina
engleski
Changes of carotenoid content and total antioxidant activities of maize grain in winter harvesting period
Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom uobičajenog razdoblja berbe, kukuruz se ostavlja na polju te bere tijekom zimskih mjeseci. Međutim, prezimljavanje može negativno utjecati na kvalitetu zrna. Cilj ovog istraživanja je ispitati utjecaj roka zimske berbe na sadržaj karotenoida i ukupnu antioksidacijsku aktivnost zrna četiri Bc hibrida kukuruza (Bc 344, Bc 353, Bc 572 i Pajdaš). Zrno kukuruza istraživanih hibrida proizvedeno je na istom testnom polju u uvjetima intenzivne agrotehnike, a berba je provedena u listopadu 2015., uobičajenom roku berbe, te siječnju i ožujku 2016., tri i pet mjeseci nakon uobičajene berbe. Ukupni karotenoidi iz zrna su estrahirani heksanom i kvantificirani kao ekvivalent β-karotena spektrofotometrijskom metodom dok je antioksidacijska aktivnost cijelog zrna ispitana direktnom TEAC (eng. Trolox Equivalent Antioxidant Capacity) metodom. Istraživani hibridi (Bc 344, Bc 353, Bc 572 i Pajdaš ; P<0, 001) razlikovali su se u sadržaju karotenoida (23, 67, 20, 83, 23, 07 i 24, 00 μg/g) i antioksidacijskoj aktivnosti (14, 59, 14, 83, 15, 36 i 15, 09 mmol/kg). Nadalje, tijekom prezimljavanja opadao je sadržaj karotenoida (s 25, 03 u uobičajenom roku berbe na 22, 19 i 21, 53 μg/g tri i pet mjeseci nakon) što upućuje na trošenje karotenoida u zaštiti zrna. Iako je u drugom roku berbe došlo do pada antioksidacijske aktivnosti (s 14, 61 na 14, 49 mmol/kg), u trećem roku ona raste (15, 81 mmol/kg) što je najvjerojatnije rezultat otpuštanja vezanih fenola kao posljedica obrane zrna od mikroorganizama. Unatoč utvrđenom negativnom djelovanju prezimljavanja na sadržaj karotenoida i antioksidacijsku aktivnost, do većeg negativnog učinka nije došlo zbog blage zime tijekom promatranog razdoblja.
maize ; carotenoids ; antioxidant activity ; harvest period
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
17.07.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb