Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra (CROSBI ID 253323)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Drulak, Mateja ; Stanković, Anamarija ; Medvidović-Kosanović ; Martina
hrvatski
Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra
Ispitivan je nastanak kompleksa L-histidina i bakra u omjeru 1:1 u pH području od pH = 4 do pH = 10. Istraživanja su provedena u elektrokemijskoj ćeliji gdje je kao radna elektroda korištena elektroda od staklastog ugljika, kao referentna Ag/AgCl elektroda te kao protuelektroda platinska žica. Utvrđeno je da kompleks bakra i histidina nastaje u području od pH = 6 do pH = 10 te da se oksidacijski potencijal metalnog iona u kompleksu negativira s povećanjem pH. Struja oksidacijskog strujnog vrha raste do pH = 8 te nakon toga opada, dok se potencijal oksidacijskog strujnog vrha linearno smanjuje s povećanjem pH vrijednosti.
bakar ; ciklička voltametrija ; diferencijalna pulsna voltametrija ; L-histidin
nije evidentirano
engleski
Influence of pH on Formation of L-histidine and Copper Complex
nije evidentirano
copper ; cyclic voltammetry ; differential pulse voltammetry ; L-histidine
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67 (13)
2018.
65-71
objavljeno
0022-9830
1334-9090
10.15255/KUI.2018.020
Povezanost rada
Kemija, Interdisciplinarne prirodne znanosti