Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948343

Kako prepoznati djecu talentiranu za sport


Čoh, Milan; Babić, Vesna; Grgić, Danijela; Milanović, Dragan
Kako prepoznati djecu talentiranu za sport // Zbornik radova 27. Ljetne škole kineziologa Republike Hrvatske Primjeri dobre prakse u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije / Babić, Vesna (ur.).
Zagreb: Hrvatski kineziološki savez, 2018. str. 618-625 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)


Naslov
Kako prepoznati djecu talentiranu za sport
(How to recognize talented children in sports)

Autori
Čoh, Milan ; Babić, Vesna ; Grgić, Danijela ; Milanović, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo

Izvornik
Zbornik radova 27. Ljetne škole kineziologa Republike Hrvatske Primjeri dobre prakse u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije / Babić, Vesna - Zagreb : Hrvatski kineziološki savez, 2018, 618-625

ISBN
978-953-7965-10-5

Skup
27. Ljetna škola kineziologa Republike Hrvatske: Primjeri dobre prakse u područjima edukacije, sporta, sportske rekreacije i kineziterapije

Mjesto i datum
Poreč, Hrvatska, 27.-30.06.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Sport, atletika, selekcija, identifikacija talenata, rana specijalizacija
(Sport, athletics, selection, talent identification, early specialization)

Sažetak
Uspješnost u sportu ovisi o mnogo čimbenika koji se odnose na samog sportaša ali i na njegovu okolinu. Genski potencijal sportaša i njegov sustavan razvoj, adekvatan i pažljivo vođen proces treninga, visok stupanj motivacije i sportaša i trenera, dobar i stručan pedagoški rad oni su činitelji koji u konačnici mogu omogućiti uspjeh u sportu. Selektivnost je jedna od osnovnih karakteristika sporta. Početni izbor ili selekcija (eng. talent identification) univerzalno je interdisciplinarno područje genetike, kineziologije, biomehanike, sportske medicine, fiziologije i razvojne psihologije. S početnim izborom je u uskoj vezi nadarenost ili talentiranost pojedinca. Sposobna djeca u pravilu pokazuju iznadprosječne sposobnosti na više različitih područja i sport je samo jedno od njihovih mogućih opredjeljenja. Tko je nadaren a tko talentiran? Nadarenost (eng. giftedeness) je širi pojam, talentiranost je uži pojam. Nadareni su oni koji pokazuju izuzetnu uspješnost na mnogim područjima djelovanja. Talentirani su oni koji pokazuju potencijal i izuzetnu uspješnost na jednom području djelovanja (Babić i Viskić-Štalec, 2002 ; Baker i sur., 2012 ; Ericsson, 2007 ; Ferbežer, 2008 ; George, 1997, Jurak, 2005). Nadarenost za sport definiraju genetski urođene morfološke karakteristike, psiho-motoričke i funkcionalne sposobnosti, kognitivne i socijalne karakteristike te motivacija. Razvoj tih sposobnosti i njihova realizacija u velikoj mjeri ovisi o roditeljima, školi, klubu, treneru, užoj i široj socijalnoj okolini (Renzulli, 1986). Cilj je ovoga rada ukazati na različite modele rane selekcije i probleme nadarene djece u sportu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
KineziologijaPOVEZANOST RADA