Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća (CROSBI ID 664249)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Horvat, Dijana ; Špindrić, Goran ; Samobor, Vesna ; Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća // Zbornik sažetaka Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hrvatsko oplemenjivanje bilja sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije / Matotan, Zdravko ; (ur.). Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo, 2009. str. 40-40

Podaci o odgovornosti

Horvat, Dijana ; Špindrić, Goran ; Samobor, Vesna ;

hrvatski

Utjecaj predtretmana na klijavost sjemena povrća

Radi prekidanja dormantnosti, prije ispitivanja klijavosti, sjeme nekih vrsta povrća treba u razdoblju od sedam dana biti izloženo predtretmanu hlađenja (NN 99/08). Uvezeno sjeme s izvješćem o kakvoći prilikom prepakiravanja treba ponovo testirati, jer je od tog trenutka za kakvoću odgovoran dorađivač.Povećan uvoz sjemena posljednjih godina iziskuje velik broj analiza u kratkom vremenu, a predtretman hlađenjem nepotrebno produžava postupak testiranja. Ovaj postupak neophodan je za prekid posliježetvene dormantnosti sjemena, a uvozno sjeme nije iz tekuće sezone i dormantnost je već nestala.Cilj istraživanja bio je utvrditi moguće razlike između dva načina testiranja uvezenog sjemena povrća, sa i bez predtretmana hlađenjem. U sjemenskom laboratoriju Visokog gospodarskog učilišta u Križevcima tijekom svibnja 2009. godine provedeno je ispitivanje sjemena na pet vrsta povrća (kupus, salata, celer, špinat i matovilac) proizvedenog 2005. i 2008. godine. Kako nisu nađene značajne razlike u klijavosti sjemena između dva provedena postupka testiranja, može se zaljučiti da predtretman hlađenjem kod sjemena iz prethodnih godina nije nužan, što bi znatno skratilo postupak testiranja uvezenog sjemena.

predtretiranje sjemena, klijavost, povrće

nije evidentirano

engleski

The influence of preliminary treatment on germination of vegetable seeds

nije evidentirano

preliminary treatment, germination, vegetables

nije evidentirano

Podaci o prilogu

40-40.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka Međunarodnog znanstveno stručnog skupa Hrvatsko oplemenjivanje bilja sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije

Matotan, Zdravko ;

Zagreb: Hrvatsko agronomsko društvo

978-953-6485-26-0

Podaci o skupu

Hrvatsko oplemenjivanje bilja, sjemenarstvo i rasadničarstvo i europske integracije

predavanje

30.09.2009-02.10.2009

Šibenik, Hrvatska

Povezanost rada

nije evidentirano