Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 948261

NEKE ODREDNICE I PERCEPCIJA KONFLIKTA OBITELJ-RAD KOD BRAČNIH PARTNERA


Šimunić, Ana; Gregov, Ljiljana; Pavela Banai, Irena
NEKE ODREDNICE I PERCEPCIJA KONFLIKTA OBITELJ-RAD KOD BRAČNIH PARTNERA // 25. Godišnja konferencija hrvatskih psihologa
Zadar, Hrvatska, 2017. (predavanje, domaća recenzija, neobjavljeni rad, stručni)


Naslov
NEKE ODREDNICE I PERCEPCIJA KONFLIKTA OBITELJ-RAD KOD BRAČNIH PARTNERA
(Some determinants and the perception of family-to-work conflict)

Autori
Šimunić, Ana ; Gregov, Ljiljana ; Pavela Banai, Irena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, stručni

Skup
25. Godišnja konferencija hrvatskih psihologa

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 8-11.11.2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Konflikt obitelj-rad, stavovi o rodnim ulogama, težnja k postignuću, socijalna podrška, kvaliteta obiteljskog funkcioniranja
(Family-to-work conflict ; attitudes on gender roles ; striving for achievement ; social support ; quality of family functioning)

Sažetak
U brojnim istraživanjima nisu dobivene nikakve razlike između muškaraca i žena u veličini percipiranog konflikta zbog ometajućeg utjecaja obitelji na posao (konflikta obitelj-rad), iako rezultati istraživanja konzistentno potvrđuju da žene obavljaju više aktivnosti i imaju više odgovornosti u obitelji od svojih bračnih partnera. Moguće je, a dijelom u dosadašnjim istraživanjima i potvrđeno, da neke karakteristike obitelji i bračnih partnera utječu na percepciju ometajućeg utjecaja obitelji na rad kod muškaraca i žena. Stoga je cilj ovog istraživanja bio ispitati doprinos percepcije socijalne podrške od obitelji, kvalitete obiteljskog funkcioniranja, egalitarnosti stava o bračnim ulogama i težnje k postignuću na percepciju konflikta obitelj-rad, uzimajući u obzir interakciju percepcija bračnih partnera (doprinos aktera i partnera). Istraživanje je provedeno na uzorku od 535 zaposlenih bračnih parova iz Hrvatske, pri čemu je svaki supružnik samostalno ispunio isti set skala samoprocjene. Analizom dobivenih podataka utvrđeno je da žene imaju egalitarniji stav i nižu razinu težnje k postignuću od muškaraca, te smatraju da dobivaju manje socijalne podrške od obitelji nego njihovi partneri, ali se ipak muškaraci i žene (bračni partneri) ne razlikuju u razini percipiranog konflikta obitelj-rad. Stoga se postupkom analize traga pokušalo utvrditi u kojoj mjeri percepcija karakteristika obitelji, samoprocjena težnje k postignuću i stava prema rodnim ulogama doprinose vlastitoj i partnerovoj percepciji konflikta obitelj rad. Analizom podataka utvrđeno je da je kod muškaraca veća razina konflikta obitelj-rad povezana s nižom razinom kvalitete funkcioniranja obitelji, s nižom razinom vlastite procjene socijalne podrške od obitelji, te s većim stupnjem težnje k postignuću procjenjenim od oba partnera. Stav o rodnim ulogama (ni vlastiti ni partneričin), kao ni ženina percepcija socijalne podrške od obitelji nisu bili povezani s konfliktom obitelj-rad kod muškaraca. Za razliku od svojih partnera, žene percipiraju veći konflikt obitelj-rad što one i partner imaju tradicionalniji stav prema rodnim ulogama. Veća razina konflikta obitelj-rad kod žena bila je povezana s nižom razinom procjenjene socijalne podrške od obitelji od strane oba partnera, te s nižom razinom kvalitete funkcioniranja obitelji procjenjene od strane oba partnera. Naposljetku, treba reći da su partnerski doprinosi izraženiji kod žena, odnosno da konflikt obitelj-rad kod žena osim o njenim, dobrim dijelom ovisi i o partnerovim karakteristikama i njegovoj procjeni funkcioniranja obitelji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru