Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete (CROSBI ID 664174)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Jukić, Goran ; Varnica, Ivan ; Šunjić Krešimir ; Delić, Ivica ; Cegur, Željka
hrvatski
Grupiranje najzastupljenijih sorti ozime pšenice u Republici Hrvatskoj u klase prema parametrima kvalitete
Površine pod merkantilnom pšenicom u Republici Hrvatskoj značajno variraju iz godine u godinu. U trogodišnjem periodu proizvodnja je bila zasnovana od 105.000 ha do 150.000 ha. Na tržištu se nalazi veliki broj sorti ozime pšenice domaćih i stranih selekcijskih kuća (73- 82 različite sorte ovisno o godini). Cilj rada bio je grupirati u klase najzastupljenije sorte pšenice u merkantilnoj proizvodnji prema Pravilniku o parametrima kvalitete i kvalitativnim klasama pšenice sa sortama koje zauzimaju preko 70% ukupno zasijanih površina. Grupiranje sorti pšenice i njezina isplata prema kodeksu formirana je 2016. godine te su na osnovu svojstava sadržaja proteina i hektolitarske mase provedena ispitivanja. Pokus je postavljen u dva ponavljanja prema blok metodi sa slučajnim rasporedom (RCBD) u Zavodu za sjemenarstvo i rasadničarstvo (HCPHS) na lokaciji Osijek (N 45°31̕ , E 18°40´). Na pokusu je primjjenjena standardna agrotehnika za pšenicu tijekom tri vegetacijske godine (2014/2015, 2015/2016 i 2016/2017.). U Pokus je uvršteno 16 najzastupljenijih sorti na tržištu Republike Hrvatske u 2014. godini. Na temelju dobivenih rezultata za svojstvo sadržaja proteina i hektolitarske mase utvrđene su statistički značajne razlike (P<0, 01) između sorata, godina i interakcije sorta x godina. Prosječni sadržaj hektolitarske mase trogodišnjih pokusa ispitivanih sorata kretao se u rasponu od 75, 40 do 80, 90 kg/hl, a prosječni sadržaj proteina trogodišnjeg ispitivanja sorata kretao se u rasponu od 10, 4 do 13, 57 %. Prema kodeksu iz 2017. godine od 16 sorti u trogodišnjem ispitivanju niti jedna sorta nije bila u premium klasi (>15 % proteina, 80 kg/hl), tri su sorte (Viktoria, Kraljica i Bologna) svrstane u prvu klasu (13, 5-14, 99 % proteina, 78 kg/hl), tri sorte u drugu klasu (12, 00-13, 49% proteina, 78 kg/hl), devet sorti u treću klasu (10, 5-11, 99% proteina, 74 kg/hl), a jedna sorta u četvrtu klasu (<10, 49% proteina, <74 kg/hl). Dobiveni rezultati ukazuju na mogućnost izbora sorti visokog sadržaja proteina i hektolitarske mase kao i povećanje dobiti po jedinici površine.
ozima pšenica, sorta, kodeks, postotak proteina i hektolitarska masa
nije evidentirano
engleski
Grouping of most common varieties of winter wheat in the Republic of Croatia in classes according to the parameters of quality
nije evidentirano
winter whwat, variety, codex, precentage of protein and test weight
nije evidentirano
Podaci o prilogu
88-89.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Jug, Danijel ; Brozović, Bojana
Osijek: Glas Slavonije
1848-5456
Podaci o skupu
11. međunarodni znanstveno-stručni skup "Poljoprivreda u zaštiti prirode i okoliša"
poster
28.05.2018-30.05.2018
Vukovar, Hrvatska