Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Intolerancija na laktozu (CROSBI ID 420475)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Krajina, Ivana Intolerancija na laktozu / Bočina, Ivana (mentor); Kević, Nives (neposredni voditelj). Split, Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, . 2018

Podaci o odgovornosti

Krajina, Ivana

Bočina, Ivana

Kević, Nives

hrvatski

Intolerancija na laktozu

Intolerancija na laktozu javlja se kod osoba koje ne mogu probaviti mliječni šećer (laktozu). Razlikujemo četiri tipa intolerancije na laktozu: razvojna (neonatalna) intolerancija, kongenitalna (prirođena) intolerancija, sekundarna (stečena) intolerancija te primarna intolerancija laktoze (adultna hipolaktazija). Simptomi nepodnošenja laktoze variraju od osobe do osobe, ovisno o količini konzumirane laktoze, stupnju nedostatka enzima laktaze i namirnicama kojima se laktoza unosi u organizam. Važno je utvrditi radi li se o trajnom ili prolaznom nedostatku enzima koji je razgrađuje kako bi se primjenio adekvatan tretman za rješavanje uzroka simptoma. Ukoliko se mlijeko i mliječni proizvodi eliminiraju iz svakodnevne prehrane, potrebno je nadoknaditi kalcij i vitamin D iz drugih izvora kako ne bi došlo do neadekvatne mineralizacije kostiju.

laktoza, intolerancija laktoze, laktaza

nije evidentirano

engleski

Lactose intolerance

nije evidentirano

lactose, lactose intolerance, lactase

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

13.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu

Split

Povezanost rada

Biologija