Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 947801

Dokazi o razini tjelesne aktivnosti i povezanosti s kvalitetom života na ispitanicima u Hrvatskoj


Horvat, Marina; Jakuš, Lukrecija; Pukljak Iričanin, Zrinka.
Dokazi o razini tjelesne aktivnosti i povezanosti s kvalitetom života na ispitanicima u Hrvatskoj // 17. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 3. konferencija zdravstvenih profesija / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište, 2018. str. 36-36 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


CROSBI ID: 947801 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Dokazi o razini tjelesne aktivnosti i povezanosti s kvalitetom života na ispitanicima u Hrvatskoj
(Evidence about the level of physical activity and the correlation with the quality of life of respondents in Croatia)

Autori
Horvat, Marina ; Jakuš, Lukrecija ; Pukljak Iričanin, Zrinka.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Skup
17. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 3. konferencija zdravstvenih profesija

Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 22. - 23. ožujak 2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
tjelesna aktivnost, Hrvatska, zdravstveno ponašanje
(physical activity, Croatia, health behavior)

Sažetak
Uvod: Redovito provođenje tjelesne aktivnosti prepoznato je kao važan oblik zdravstvenog ponašanja. Promjene suvremenog načina života donose povećanje sjedilačkog načina života i smanjenje tjelesne aktivnosti od dječje do starije životne dobi. Nedovoljna tjelesna aktivnost povezan a je s nastankom oboljenja, koja su vodeći uzroci onesposobljenja i smrtnosti. Svjetsk a zdravstven a or ganizacij a , American College of Sports Medicine i American Heart Association postavili su preporuke za provođenje tjelesne aktivnosti . Posljednjih je godina tjelesna aktivnost predmet istraživanja na svim dobnim skupinama. Cilj: Prikazati sažetak dostupnih istraživanja o tjelesnoj aktivnosti provedenih u Hrvatskoj. Metode: Sustavnim pregledom istraživanja na temu tjelesne aktivnosti u Hrvatskoj pregledane su baze podataka: PubMed, Medline, Science Direct, Springer Link i Hrčak. Dostupna literatura pregledan a je u razdoblju od listopada 2017 . do siječnja 2018. Uključujući kriteriji bili su tjelesna aktivnost provedena u Hrvatskoj, povezanost tjelesne aktivnosti s kvalitetom života, radovi objavljeni hrvatskom ili engleskom jeziku i dostupnost punog teksta. Re zultati: Istraživanja na temu tjelesne aktivnosti u Hrvatskoj provedena su u posljednjih 15 godina te je pronađeno 14 istraživanja koji odgovaraju uključujućim kriterijima i koji su izdvojeni u analizu. Istraživanja provedena na uzorku dječje, studentske i odrasle populacije pokazuju nezadovoljavajuću razinu tjelesne aktivnosti te visoku povezanost s kvalitetom života. Razlika se odnosi na dob, spol, prihode i zdravstveni status. Zaključak: Porastom dobi smanjuje se učestalost provođenja tjelesne aktivnosti u slobodno vrijeme i kroz sportskih aktivnosti. Razlozi smanjenja razine tjelesne aktivnosti povezuju se sa smanjenjem motivacije, nižim prihodima, promjenama životnih obveza i zdravstvenim statusom. Ukazuje se na potrebu daljnjih istraživanja o mogućnost ima utjecaja na najčešće uzroke smanjenja tjelesne aktivnosti.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Zdravstveno veleučilište, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

konferencija2018.zvu.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Horvat, Marina; Jakuš, Lukrecija; Pukljak Iričanin, Zrinka.
Dokazi o razini tjelesne aktivnosti i povezanosti s kvalitetom života na ispitanicima u Hrvatskoj // 17. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 3. konferencija zdravstvenih profesija / Lučanin, Damir ; Pavić, Jadranka (ur.).
Zagreb: Zdravstveno veleučilište, 2018. str. 36-36 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)
Horvat, M., Jakuš, L. & Pukljak Iričanin, Z. (2018) Dokazi o razini tjelesne aktivnosti i povezanosti s kvalitetom života na ispitanicima u Hrvatskoj. U: Lučanin, D. & Pavić, J. (ur.)17. konferencija medicinskih sestara i tehničara i 3. konferencija zdravstvenih profesija.
@article{article, author = {Horvat, Marina and Jaku\v{s}, Lukrecija and Pukljak Iri\v{c}anin, Zrinka.}, year = {2018}, pages = {36-36}, keywords = {tjelesna aktivnost, Hrvatska, zdravstveno pona\v{s}anje}, title = {Dokazi o razini tjelesne aktivnosti i povezanosti s kvalitetom \v{z}ivota na ispitanicima u Hrvatskoj}, keyword = {tjelesna aktivnost, Hrvatska, zdravstveno pona\v{s}anje}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
@article{article, author = {Horvat, Marina and Jaku\v{s}, Lukrecija and Pukljak Iri\v{c}anin, Zrinka.}, year = {2018}, pages = {36-36}, keywords = {physical activity, Croatia, health behavior}, title = {Evidence about the level of physical activity and the correlation with the quality of life of respondents in Croatia}, keyword = {physical activity, Croatia, health behavior}, publisher = {Zdravstveno veleu\v{c}ili\v{s}te}, publisherplace = {Opatija, Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font