Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 947577

Pjesme Dragutina Tadijanovića u čitankama za osnovnu školu


Bakota, Lidija; Majdenić, Valentina
Pjesme Dragutina Tadijanovića u čitankama za osnovnu školu // Tadijino stoljeće: povijest, kultura, identitet / Matanović, Damir ; Zielinski, Boguslaw ; Turbić Hadžagić, Amira ; Berbić, Kolar, Emina (ur.).
Osijek - Poznanj: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Sveučilište Adama Mickiewicza u Poznanju, Fakultet za poljsku i klasičnu filologiju, 2018. str. 21-54 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Pjesme Dragutina Tadijanovića u čitankama za osnovnu školu
(Dragutin Tadijanović's Poems in Textbooks for primary schools)

Autori
Bakota, Lidija ; Majdenić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Tadijino stoljeće: povijest, kultura, identitet / Matanović, Damir ; Zielinski, Boguslaw ; Turbić Hadžagić, Amira ; Berbić, Kolar, Emina - Osijek - Poznanj : Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, Sveučilište Adama Mickiewicza u Poznanju, Fakultet za poljsku i klasičnu filologiju, 2018, 21-54

ISBN
978-953-6965-69-4

Skup
Međunarodni znanstveni skup Tadijino stoljeće: povijest, kultura, identitet

Mjesto i datum
Slavonski Bord, Osijek, 26-27 07 2017

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dragutin Tadijanović, pjesništvo, udžbenik književnosti
(Dragutin Tadijanović, poetry, Croatian literature textbook)

Sažetak
Dragutin Tadijanović jedan je od hrvatskih antologijskih pjesnika bez kojega je nemoguće zamisliti školske udžbenike, popise lektirnih djela ili školske programe, i to na svim stupnjevima obrazovanja. U radu će se promatrati mjesto i uloga poetskoga opusa Dragutina Tadijanovića u osnovnoškolskim udžbenicima/čitankama u razdoblju od 1970. do 2014. Analizirani književnoumjetnički sloj udžbenika književnosti odgovorit će na pitanja zastupljenosti Tadijanovićevih pjesama u analiziranoj građi, pitanja njihove tematske i motivske raznovrsnosti, razvojnosti i primjerenosti u skladu s iskustvenim, emocionalnim, spoznajnim i imaginacijskim svijetom recipijenata kojima je namijenjena. Rezultati će istraživanja ukazati i na potrebu uvrštanja do sada nedovoljno iscrpljenih tematskih pjesničkih preokupacija u udžbenike književnosti za osnovnoškolsku dob.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet za odgojne i obrazovane znanosti, Osijek