Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Otpad u obalnom području mora južne Istre (CROSBI ID 420407)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Radolović, Mirko Otpad u obalnom području mora južne Istre / Bakran-Petricioli, Tatjana (mentor); Zagreb, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb, . 2018

Podaci o odgovornosti

Radolović, Mirko

Bakran-Petricioli, Tatjana

hrvatski

Otpad u obalnom području mora južne Istre

Cilj ovog istraživanja je početna procjena rasprostranjenosti, vrsta i količina makrootpada u moru te po mogućnosti utvrđivanja njegovog podrijetla na morskoj obali i plitkom infralitoralu južnog područja Istarske županije s posebnim osvrtom na količine krutog komunalnog otpada koje nastaju na kopnu te na načine i razloge njegova ulaska u morski okoliš. Uz analizu dostupnih podataka o tokovima otpada na kopnu, na 5 lokacija primijenjena je jednostavna, selektivna i ekonomična metoda sakupljanja otpada na morskim plažama i vizualni pregled morskog dna duž transekata autonomnim ronjenjem do 20 m dubine. Gustoća makrootpada na istraživanim morskim plažama vrlo je visoka (ukupan prosjek 10, 6 predmeta po m2) kao i indeks čistoće obale (CCI), što ukazuje na veliko onečišćenje i u skladu je s rezultatima nedavnih istraživanja plaža na otoku Visu, a u vezi je s tipom uvale. Prosječna gustoća otpada na morskom dnu od 0, 0458 predmeta po m2 u skladu je s dosadašnjim malobrojnim istraživanjima sličnim metodama. U otpadu u moru prevladava grupa umjetni polimerni materijali – plastika (na plažama preko 80%), a od kategorija najzastupljeniji su dijelovi ambalaže od hrane i pića, te na plažama higijenski pribor (štapići za uši), opušci i dijelovi ribolovne opreme. Glavni izvor otpada su uzobalne aktivnosti (turizam i rekreacija), no aktivnosti na moru (plovidba, ribolov, marikultura) izvor su u prosjeku oko trećine otpada u moru. Unos otpada u morski okoliš i donos otpada na morske plaže je kontinuiran zbog lošeg gospodarenja i odbacivanja otpada te je moguć donos iz susjednih zemalja pa čak i iz najjužnijih dijelova Jadrana. Problem otpada u moru je prepoznat, postoji regulativa koja je u radu pregledno prikazana, no nužno je njeno provođenje te daljnje praćenje stanja uz propisivanje mjera u cilju postizanja i očuvanja dobrog stanja morskog okoliša u odnosu na taj deskriptor.

Kruti komunalni otpad, morske plaže, priobalno morsko dno, otpad u moru, tokovi otpada, umjetni polimerni materijali (plastika)

nije evidentirano

engleski

Marine litter in the coastal zone of southern Istria

nije evidentirano

Municipal solid waste, seaside beaches, coastal sea-bed, marine litter, waste pathways, artificial polymer materials (plastic)

nije evidentirano

Podaci o izdanju

137 str. + Prilo

09.07.2018.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Zagreb

Povezanost rada

Interdisciplinarne prirodne znanosti