Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 947509

Otpad u obalnom području mora južne Istre


Radolović, Mirko
Otpad u obalnom području mora južne Istre 2018., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


Naslov
Otpad u obalnom području mora južne Istre
(Marine litter in the coastal zone of southern Istria)

Autori
Radolović, Mirko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
137 str. + Prilog 203 str.

Mentor
Bakran-Petricioli, Tatjana

Ključne riječi
Kruti komunalni otpad, morske plaže, priobalno morsko dno, otpad u moru, tokovi otpada, umjetni polimerni materijali (plastika)
(Municipal solid waste, seaside beaches, coastal sea-bed, marine litter, waste pathways, artificial polymer materials (plastic))

Sažetak
Cilj ovog istraživanja je početna procjena rasprostranjenosti, vrsta i količina makrootpada u moru te po mogućnosti utvrđivanja njegovog podrijetla na morskoj obali i plitkom infralitoralu južnog područja Istarske županije s posebnim osvrtom na količine krutog komunalnog otpada koje nastaju na kopnu te na načine i razloge njegova ulaska u morski okoliš. Uz analizu dostupnih podataka o tokovima otpada na kopnu, na 5 lokacija primijenjena je jednostavna, selektivna i ekonomična metoda sakupljanja otpada na morskim plažama i vizualni pregled morskog dna duž transekata autonomnim ronjenjem do 20 m dubine. Gustoća makrootpada na istraživanim morskim plažama vrlo je visoka (ukupan prosjek 10, 6 predmeta po m2) kao i indeks čistoće obale (CCI), što ukazuje na veliko onečišćenje i u skladu je s rezultatima nedavnih istraživanja plaža na otoku Visu, a u vezi je s tipom uvale. Prosječna gustoća otpada na morskom dnu od 0, 0458 predmeta po m2 u skladu je s dosadašnjim malobrojnim istraživanjima sličnim metodama. U otpadu u moru prevladava grupa umjetni polimerni materijali – plastika (na plažama preko 80%), a od kategorija najzastupljeniji su dijelovi ambalaže od hrane i pića, te na plažama higijenski pribor (štapići za uši), opušci i dijelovi ribolovne opreme. Glavni izvor otpada su uzobalne aktivnosti (turizam i rekreacija), no aktivnosti na moru (plovidba, ribolov, marikultura) izvor su u prosjeku oko trećine otpada u moru. Unos otpada u morski okoliš i donos otpada na morske plaže je kontinuiran zbog lošeg gospodarenja i odbacivanja otpada te je moguć donos iz susjednih zemalja pa čak i iz najjužnijih dijelova Jadrana. Problem otpada u moru je prepoznat, postoji regulativa koja je u radu pregledno prikazana, no nužno je njeno provođenje te daljnje praćenje stanja uz propisivanje mjera u cilju postizanja i očuvanja dobrog stanja morskog okoliša u odnosu na taj deskriptor.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Interdisciplinarne prirodne znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Radolović, Mirko
Otpad u obalnom području mora južne Istre 2018., doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Radolović, M. (2018) 'Otpad u obalnom području mora južne Istre', doktorska disertacija, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Radolovi\'{c}, M.}, year = {2018}, pages = {137 str. + Prilog 203 str.}, keywords = {Municipal solid waste, seaside beaches, coastal sea-bed, marine litter, waste pathways, artificial polymer materials (plastic)}, title = {Marine litter in the coastal zone of southern Istria}, keyword = {Municipal solid waste, seaside beaches, coastal sea-bed, marine litter, waste pathways, artificial polymer materials (plastic)}, publisherplace = {Zagreb} }