Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 947478

Klijavost sjemena i svojstva klijanaca trava Festuca sp. na različitim temperaturama sjetve


Bukvić, Gordana; Popović, Brigita; Gantner, Ranko; Steiner, Natalija; Greger, Željka; Engler, Meri
Klijavost sjemena i svojstva klijanaca trava Festuca sp. na različitim temperaturama sjetve // Zbornik apstrakata Šestog simpozijuma sekcije za oplemenjivanje organizama društva genetičara Srbije i devetog simpozijuma društva selekcionera i semenara Srbije. / Anđelković, Violeta ; Srdić, Jelena (ur.).
Beograd: Društvo genetičara Srbije i Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije, 2018. str. 195-196 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Klijavost sjemena i svojstva klijanaca trava Festuca sp. na različitim temperaturama sjetve
(Seed germeability and seedling traits of Festuca sp. grasses after various germination temperatures)

Autori
Bukvić, Gordana ; Popović, Brigita ; Gantner, Ranko ; Steiner, Natalija ; Greger, Željka ; Engler, Meri

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik apstrakata Šestog simpozijuma sekcije za oplemenjivanje organizama društva genetičara Srbije i devetog simpozijuma društva selekcionera i semenara Srbije. / Anđelković, Violeta ; Srdić, Jelena - Beograd : Društvo genetičara Srbije i Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije, 2018, 195-196

ISBN
978-86-87109-14-8

Skup
VI Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije i IX Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije

Mjesto i datum
Vrnjačka Banja, Srbija, 07-11.05.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Klijavost sjemena ; temperatura ; Festuca sp.
(Seed germeability ; environment temperature ; Festuca sp.)

Sažetak
Klijavost sjemena u velikoj mjeri utječe na prinos i kvalitet usjeva. Optimalne temperature za klijanje sjemena razlikuju se između vrsta i genotipova unutar vrste, a temelj su za određivanje optimalnog vremena sjetve. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi klijavost sjemena i svojstva klijanaca (dužina korijena i stabljike klijanaca) za 3 višegodišnje trave (Festuca pratensis, Festuca arundinacea i Festuca rubra) na različitim temperaturama (5, 10, 15 i 20ºC). Ispitivanje klijavosti sjemena provedeno je u klima komori metodom navlaženog rolanog filter papira sukladno pravilima ISTA. Od svake vrste zasijano je po 100 sjemenki u 4 ponavljanja. Nakon naklijavanja utvrđena su svojstva sjemena i klijanaca pri čemu je utvrđen značajan utjecaj temperature na sva ispitivana svojstva (p<0, 01). Sjeme F. pratensis i F. rubre imalo je najveću vrijednost na temperature 20ºC a F. arundinacee na 10ºC. Na 5ºC sjeme F. pratensis nije proklijalao dok je na istoj temperaturi sjeme F. rubra imalo najnižu vrijednost. Za sjeme F. arundinacee utvrđena je manja klijavost na 15 i 20ºC nego na 5 i 10 ºC. Najveća dužina korijena i stabljike klijanaca za sve 3 vrste utvrđena je na temperaturi od 20 ºC. Prosječno, za sve analizirane temperature, najveća vrijednost za dužinu korijena klijanaca utvrđena je kod F. arudninacea (1, 88cm) a najmanja kod F. rubre (1, 35cm). Najveća prosječna dužina stabljike klijanaca utvrđena je kod F. pratensis (4, 06cm) a najmnja kod F. rubra (1, 35cm).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek