Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 946841

Hrvatski jezik kao čimbenik u zaštiti demografske perspektive Hrvata


Musa, Šimun; Musa, Marija
Hrvatski jezik kao čimbenik u zaštiti demografske perspektive Hrvata // Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, 15 (2017), 93-94; 116-130 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 946841 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hrvatski jezik kao čimbenik u zaštiti demografske perspektive Hrvata
(Croatian language as a factor in protection of the demographic perspective of Croats)

Autori
Musa, Šimun ; Musa, Marija

Izvornik
Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja (1512-5475) 15 (2017), 93-94; 116-130

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
hrvatski jezik, jezična zajednica, planiranje statusa jezika, demografija, lingvistika, društvo, Bosna i Hercegovina.
(Croatian language, language community, planning the status of a language, demography, linguistics, society, Bosnia and Herzegovina)

Sažetak
Hrvati u BiH imaju izraženu i kolektivnu i individualnu svijest o tome da su govornici hrvatskoga jezika i da pripadaju hrvatskoj jezičnoj zajednici. Ali, kako je prostor te jezične zajednice bio često nestabilan i nesamostalan, izlagan je svakovrsnim administrativnim rješenjima, sociopolitičkim tendencijama, odnosno oktroiranim jezičnim politikama. Poznato je da jezičnu politiku određuje društvena skupina na vlasti koristeći institucionalna sredstva i postupke kojima utječe na oblike javne komunikacije pri čemu se ne bi smjeli povrijediti individualni i kolektivni identiteti. Budući da je BiH složena i kao sociolingvistička struktura u kojoj je jedna jezična zajednica u ekspanziji (bošnjačka), jedna je stabilna (srpska), jedna u opadanju (hrvatska), trebala bi imati usuglašene jezične politike koje bi na državnoj razini istodobno koordinirano egzistirale čime bi se dokazala kao istinski humano i demokratsko društvo u afirmaciji posebnih i općih prava. Upravo takva politika, dokazujući svoje demokratsko biće, poglavito bi branila slabiju jezičnu zajednicu, odnosno malobrojniji narod koji je jednako suveren i konstitutivan kao i dva ostala naroda u BiH. Jačanje svijesti o jeziku kao temeljnom kostituensu nacionalnog bića primarna je društvena zadaća koju treba ostvarivati i lingvističkim i izvanlingvističkim sredstvima. Hrvatska jezična zajednica, odnosno hrvatski narod, očito je, opada u BiH iz više razloga: zbog ratnih zbivanja, ekonomskog iseljavanja, smanjenja teritorija, smanjenja nataliteta itd. Njegov vitalitet trebalo bi podržati i demografskom politikom pri čemu bi „planiranjem statusa jezika“, tj. jezičnom politikom bila osigurana ravnopravnost u različitim oblicima javne komunikacije kao što su administracija, politika, obrazovanje, znanost, mediji te kulturna i društvena sfera života uopće. Zapravo, najvažnija funkcija jezika je omogućiti onome tko govori da svojim jezikom izrazi osobnost te društvenu i nacionalnu pripadnost. To je najjači znak jastva – osobnog identiteta, ali i kolektivnog, nacionalnog identiteta. U toj punini ljudskoga bića, njegova subjektiviteta, presudna je jezična vitalnost na kojoj se zasniva i demografska perspektiva naroda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Marija Musa (autor)

Avatar Url Šimun Musa (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Musa, Šimun; Musa, Marija
Hrvatski jezik kao čimbenik u zaštiti demografske perspektive Hrvata // Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, 15 (2017), 93-94; 116-130 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Musa, Š. & Musa, M. (2017) Hrvatski jezik kao čimbenik u zaštiti demografske perspektive Hrvata. Motrišta, časopis za kulturu, znanost i društvena pitanja, 15 (93-94), 116-130.
@article{article, author = {Musa, \v{S}imun and Musa, Marija}, year = {2017}, pages = {116-130}, keywords = {hrvatski jezik, jezi\v{c}na zajednica, planiranje statusa jezika, demografija, lingvistika, dru\v{s}tvo, Bosna i Hercegovina.}, journal = {Motri\v{s}ta, \v{c}asopis za kulturu, znanost i dru\v{s}tvena pitanja}, volume = {15}, number = {93-94}, issn = {1512-5475}, title = {Hrvatski jezik kao \v{c}imbenik u za\v{s}titi demografske perspektive Hrvata}, keyword = {hrvatski jezik, jezi\v{c}na zajednica, planiranje statusa jezika, demografija, lingvistika, dru\v{s}tvo, Bosna i Hercegovina.} }
@article{article, author = {Musa, \v{S}imun and Musa, Marija}, year = {2017}, pages = {116-130}, keywords = {Croatian language, language community, planning the status of a language, demography, linguistics, society, Bosnia and Herzegovina}, journal = {Motri\v{s}ta, \v{c}asopis za kulturu, znanost i dru\v{s}tvena pitanja}, volume = {15}, number = {93-94}, issn = {1512-5475}, title = {Croatian language as a factor in protection of the demographic perspective of Croats}, keyword = {Croatian language, language community, planning the status of a language, demography, linguistics, society, Bosnia and Herzegovina} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Central and East European Online Library - CEEOL

Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font