Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 946364

Ispitivanje „low cost“ sorbenata kao materijala za permeabilnu reaktivnu barijeru za uklanjanje iona kadmija


Perčić, N.; Ugrina, M.; Vukojević Medvidović, N.; Daković, A.
Ispitivanje „low cost“ sorbenata kao materijala za permeabilnu reaktivnu barijeru za uklanjanje iona kadmija // Knjiga sažetaka - 1. ZORH Susreta / Drventić, I. ; Jerončić, A. ; Radoš, L. (ur.).
Split: Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, 2018. str. 9-9 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Ispitivanje „low cost“ sorbenata kao materijala za permeabilnu reaktivnu barijeru za uklanjanje iona kadmija

Autori
Perčić, N. ; Ugrina, M. ; Vukojević Medvidović, N. ; Daković, A.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka - 1. ZORH Susreta / Drventić, I. ; Jerončić, A. ; Radoš, L. - Split : Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, 2018, 9-9

ISBN
978-953-7803-08-7

Skup
1. ZORH Susret

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 05.03.2018

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kadmij, „low cost“ sorbenti, permeabilna reaktivna barijera, zasićivanje, desorpcija

Sažetak
Permeabilna reaktivna barijera (PRB) predstavlja in situ barijeru postavljenu ispod površine tla okomito na smjer protjecanja podzemne vode bez remećenja njenog prirodnog toka. Puni se reaktivnim materijalom koji zadržava onečišćivala iz podzemne vode uslijed procesa ionske izmjene, adsorpcije, kemijskog taloženja, oksidacije ili redukcije. Od iznimne važnosti je ekonomska isplativost i učinkovitost materijala za uklanjanje onečišćivala. U novije vrijeme primjena „low cost“ sorbenata kao materijala za PRB postaje sve zanimljivija zbog mogućnosti korištenja materijala koji se nalaze u prirodi ili su otpad iz industrijske i poljoprivredne djelatnosti. U ovom radu je analizirana primjena „low cost“ sorbenata kao materijala za PRB za uklanjanje iona kadmija iz onečišćene vode primjenom šaržnog postupka. Analiziran je proces zasićivanja prirodnog zeolita, kemijski modificiranog zeolita, apatita, koncentriranog apatita, kaolina i bentonita s kadmijevim ionima kao i proces desorpcije zasićenih uzoraka u otopinama ultračiste vode različitih početnih pH vrijednosti. Rezultati pokazuju najveću sposobnost vezanja iona kadmija na kemijski modificirani zeolit i bentonit. Međutim, zbog desorpcije kadmijevih iona na bentonitu pri pH vrijednosti 6, 07, kemijski modificirani zeolit se odabire kao potencijalni materijal za PRB za uklanjanje iona kadmija.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split