Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 946356

Ispitivanje prirodnog zeolita različitih veličina čestica za sanaciju živom onečišćenih voda


Milićević, I.; Nuić, I.
Ispitivanje prirodnog zeolita različitih veličina čestica za sanaciju živom onečišćenih voda // Knjiga sažetaka - 1. ZORH Susreta / Drventić, I. ; Jerončić, A. ; Radoš, L. (ur.).
Split: Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, 2018. str. 23-23 (poster, domaća recenzija, sažetak, ostalo)


Naslov
Ispitivanje prirodnog zeolita različitih veličina čestica za sanaciju živom onečišćenih voda

Autori
Milićević, I. ; Nuić, I.

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Knjiga sažetaka - 1. ZORH Susreta / Drventić, I. ; Jerončić, A. ; Radoš, L. - Split : Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu, 2018, 23-23

ISBN
978-953-7803-08-7

Skup
1. ZORH Susret

Mjesto i datum
Split, Hrvatska, 085.03.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Rudnik Idrija, tlo onečišćeno živom, procjedna voda, prirodni zeolit, sanacija

Sažetak
Rudnik Idrija u Sloveniji, kao drugi najveći rudnik žive u svijetu, bio je značajan antropogeni izvor žive. Zbog primitivne metode prerade živine rude, pečenja najprije u hrpama, a kasnije u glinenim posudama, vrlo velike količine žive izgubljene su u okoliš emisijom u atmosferu kao i odlaganjem ostataka od pečenja u korito rijeke Idrijce. Tlo na području Idrije još uvijek sadrži od 10 do čak 10000 mg Hg/kg na drevnim mjestima pečenja rude. Budući da se Idrija nalazi u krškom području, površinske i oborinske vode mogu ispirati živu iz onečišćenog tla u dublje slojeve, a zatim i u podzemne vode. Za razvoj učinkovitih tehnologija za kontrolu žive te zaštitu/sanaciju vodnih tijela, postoji potreba za pronalaskom učinkovitog i ekonomičnog sorbenta za kontrolu mobilnosti žive u onečišćenom tlu u okolici Idrije. U ovom radu ispitana je sposobnost sorpcije prirodnog zeolita klinoptilolita dviju veličina čestica (0, 6 - 0, 8 mm te < 0, 04 mm) za uklanjanje ukupne žive iz vode dobivene ispiranjem živom onečišćenog tla. Istraživanje je provedeno u realnom sustavu gdje se živa pojavljuje u različitim organskim i anorganskim specijama što uvelike utječe na sposobnost sorpcije prirodnog zeolita. U svim je uzorcima postignuto zadovoljavajuće uklanjanje ukupne žive na obje ispitane veličine čestica zeolita. Količina ukupne vezane žive kao i učinkovitost uklanjanja općenito je veća za zeolit s manjom veličinom čestica, vjerojatno zbog veće specifične površine. Količina vezane ukupne žive povećala se s povećanjem početne koncentracije ukupne izlučene žive. pH vrijednost ključni je čimbenik koji utječe na pokretljivost i topljivost živinih vrsta iz prirodnog sustava tla, kao i na uklanjanje žive iz tekuće faze. Dobiveni rezultati ukazuju na potencijal prirodnog zeolita klinoptilolita kao materijala za sanaciju živom onečišćenih podzemnih voda i tla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Autor s matičnim brojem:
Ivona Nuić, (292293)