Utjecaj temperature i pH na spektrofotometrijsko određivanje fosfata (CROSBI ID 420247)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vrekalo, Ivan
Bralić, Marija
Šimac-Peraica Ljubica
hrvatski
Utjecaj temperature i pH na spektrofotometrijsko određivanje fosfata
Kontrola opterećenosti otpadnih voda orto-fosfatima, kao i ostalim nutrientima, od iznimnog je značaja u kontekstu kontinuiranog monitoringa i programa zaštite okoliša. Prevelika koncentracija ovog nutrienta može ukazati na moguće neželjene biološke pojave. Ispitivanja brzine razvijanja boje kod formiranja kompleksa orto-fosfata, vršeno je za tri metode: metoda s nitro-vanado molibdatom, kositrovim(II) kloridom te askorbinskom kiselinom kao reducensima. Metoda s nitro vanado-molibdatom koja je prikladna za mjerenja pri većim koncentracijama pokazuje jasno formiranje boje unutar pet minuta za sve temperature. Slično, metoda s askorbinskom kiselinom na temperaturama od 15 °C i 29 °C pokazuje potpuno razvijanje boje u vremenu od 5 minuta. Također, porast apsorbancija uočljiv je i kod metode s kositrovim(II) kloridom unutar pet minuta, dok su kod nešto večih koncentracija (1, 4 – 2, 0 mg/L) pri 29 °C apsorbancije čak najveće u prvoj minuti. Proučavana ovisnost izmjerenih apsorbancija o pH ukazuje na stabilnost mjerenja kod metode s nitro-vanado molibdatom (promjene apsorbancije su maksimalno 0, 003). Uz reducense kositrov(II) klorid i askorbinsku kiselinu promjena pH za 2pH jedinice izaziva promjenu apsorbancije od 0, 031 odnosno 0, 038.
Spektrofotometrija, fosfati, pH, temperatura
nije evidentirano
engleski
Influence of temperature and pH on spectrophotometric determination of phosphate
nije evidentirano
Spectrophotometric, phosphate, pH, temperature
nije evidentirano
Podaci o izdanju
77
15.06.2007.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split