Mala škola ovčarstva (4) Hranidba ovaca (CROSBI ID 782817)
Druge vrste radova | popularni rad
Podaci o odgovornosti
Senčić, Đuro ; Samac, Danijela
hrvatski
Mala škola ovčarstva (4) Hranidba ovaca
Po građi probavnog trakta ovce su kao i goveda preživači, a i osnovni principi hranidbe su im kao i kod goveda. Ekonomski značaj ovaca je u proizvodnji mesa i vune, zbog čega je sav selekcijski rad na ovcama usmjeren u ta dva pravca. Ovca glede kvalitete hrane ima vrlo skromne zahtjeve, te ju veći dio godine, od ranog proljeća do kasne jeseni možemo hraniti zelenom voluminoznom krmom – najčešće u vidu paše. Na kvalitetnim pašnjacima ovce mogu podmiriti gotovo potpuno svoje potrebe za hranjivim tvarima (jalove i sjagnjene ovce, ovnovi van sezone). U prilog držanja ovaca na pašnjacima ide i činjenica, da ovce znatno bolje koriste takvu hranu u odnosu na druge životinje (goveda, konji). Od oko 600 vrsta pašnjačkih trava ovca koristi preko 550, a govedo i konji od 50 – 60. Modernija – novija ovčarska proizvodnja podrazumijeva napasivanje ovaca organizirano na pregonskim pašnjacima, pri čemu treba dnevno po ovci predvidjeti od 10-12 kg zelene mase. U ovako organiziranom pašnjačkom uzgoju treba predvidjeti i dovoljne količine pitke vode (oko 10 l odrasla ovca), kao i solišta. Hranjenje ovaca i u zimskom razdoblju je relativno jednostavno. Osnovnu hranu ovcama zimi čini sijeno – livadnih trava ili leguminoza. Kvalitetnim sijenom ovce podmiruju veći dio svojih potreba, a pojedine kategorije i ukupne potrebe za hranom. Dnevno im se u obrok može dati do 2 kg sijena. Uz sijeno ovce kvalitetno konzumiraju i razna sočna voluminozna krmiva u količini od 1-3 kg, kao i silažu od 3-5 kg. Od koncentriranih krmiva najčešće se koristi prekrupa raznih žitarica.
hranidba ; ovce
nije evidentirano
engleski
Little school of breeding sheep (4) Feeding the sheep
nije evidentirano
feeding ; sheep
nije evidentirano
Podaci o izdanju
Agroglas
2018.
nije evidentirano
objavljeno