Utjecaj različitih udjela komponenti u sastavu kozmetičkog pripravka na bazi rogača (CROSBI ID 420242)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Topolovec, Lorena
Bralić, Marija
Šolić, Mislav
hrvatski
Utjecaj različitih udjela komponenti u sastavu kozmetičkog pripravka na bazi rogača
Kreme se upotrebljavaju od davnina. Prema namjeni su raznolika skupina kozmetičkih pripravaka. Njima se koža može čistiti i njegovati: uz potrebne dodatke, one su kreme posebne namjene i mogu štititi kožu od vanjskih učinaka, izbjeljivati je, dezodorirati, liječiti i uljepšati. Tehnološki su to pretežno emulzije u kojima su dvije tekućine što se inače ne miješaju, poput vode i ulja, prevedeno u stabilne disperzije. Čine vrlo važnu skupinu kozmetičkih proizvoda. U ovom radu opisana je priprava kozmetičkih pripravaka na bazi alkoholnog ili uljnog ekstrakta rogača. Pripravljene su tri podloge za kremu, razrjeđenja belobaze 5%, 15% i 25%. Nakon pripremljenih podloga, podijeljene su u 6 posuda s po 250g belobaze. U svaku posudu dodane su komponente s različitim udjelima komponenti: uljnog ekstrakta rogača 7, 29% ili alkoholnog ekstrakta rogača 3, 65%, bademovog ulja i vitamina E 1, 78% i eteričnog ulja lavandina 1%. Krema je bijele boje, ali ne ostavlja vidljive tragove niti masne tragove na koži.
kozmetički pripravak, rogač, macerat, bademovo ulje,
nije evidentirano
engleski
The influence of different intereset component in the composition of a cosmetic product based on the carob
nije evidentirano
cosmetic preparations, carob, macerate, almond oil,
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
11.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split