Utjecaj lokacije, gnojidbe i biostimulatora na rast i razvoj autohtone baranjske začinske paprike (CROSBI ID 663787)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Vinković, Tomislav ; Tkalec, Monika ; Parađiković, Nada ; Popović, Brigita ; Kraljičak, Jasna
hrvatski
Utjecaj lokacije, gnojidbe i biostimulatora na rast i razvoj autohtone baranjske začinske paprike
Najveće proizvodne površine začinske paprike u Hrvatskoj se nalaze u Baranji gdje se ostvaruju i najviši prinosi, ali se uglavnom uzgajaju hibridne sorte podrijetlom iz Mađarske. Međutim, u Baranji je pronađena autohtona začinska paprika za koju nisu poznati podatci o mogućim prinosima te optimalnoj tehnologiji proizvodnje. Prema tome, cilj ovog istraživanja je bio utvrditi optimalnu tehnologiju proizvodnje baranjske autohtone začinske paprike sorta Baranjka. Istraživanje je provedeno tijekom 2017. godine na tri različite lokacije u Baranji i to u Karancu, Lugu i Branjin Vrhu. Sjeme paprike Baranjka je posijano u polistirenske kontejnere napunjene sa Klassmann Potgrond H supstratom te smješteno u grijani plastenik. Nicanje je počelo 10 dana poslije sjetve, a sadnja je obavljena 52 dana nakon sjetve na tri spomenute lokacije. Pokus je postavljen po slučajnom blok rasporedu u 4 varijante gnojidbe, varijanta gnojidbe prema analizi tla bez prihrane kristalonima (GPA), primjena kristalona navodnjavanjem u punoj dozi (K100), primjena kristalona uz redukciju koncentracije od 30% uz dodatak biostimulatora (R30B) i primjena kristalona uz redukciju od 30% (R30). Kod varijante R30B uz prihranu kristalonima, dodani su biostimulatori Radifram, Probac i Benefit zasebno prema fenofazama rasta i razvoja paprike. Kristaloni su primijenjeni u koncentraciji od 0, 21% ili 0, 30%, a biostimulatori u koncentraciji od 0, 25-0, 30%. Biljke koje nisu tretirane (GPA), istovremeno su dobile adekvatnu količinu vode bez hraniva i/ili biostimulatora. Tijekom istraživanja su uzorkovani listovi iznad prvog grananja i plodovi po dozrijevanju te je zabilježena visina biljke tijekom pune cvatnje i zametanja plodova. Podatci su obrađeni analizom varijance koristeći Fisher LSD test u statističkom programu SAS 9.1. Statističkom analizom je utvrđeno da su lokacija i varijanta gnojidbe značajno utjecali na masu lista, dužinu i širinu lista, visinu biljke, broj plodova, masu ploda te ukupan prinos. Kod svih pokazatelja rasta i razvoja, varijanta R30B je dala značajno bolje rezultate. Također, svi mjereni parametri imali su značajno veću vrijednost na lokaciji Karanac u usporedbi sa svim ostalim lokacijama, osim u slučaju mase ploda koja je bila značajno veća na lokaciji Lug. Iz navedenog se može zaključiti da rast i razvoj začinske sorte Baranjka ovisi o modelu gnojidbe te lokaciji tj. opskrbljenosti tla s organskom tvari i hranivima budući da je tlo na lokaciji Karanac analizom okarakterizirano kao najbogatije tlo zalihama hraniva i organske tvari.
začinska paprika ; gnojidba ; biostimulatori ; rast i razvoj ; prinos
nije evidentirano
engleski
Influence of location, fertilization and biostimulants on growth and development of autochthonous baranyan spice pepper
nije evidentirano
spice pepper ; fertilization model ; biostimulants ; growth and development ; yield
nije evidentirano
Podaci o prilogu
161-162.
2018.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
2459-5551
Podaci o skupu
53. hrvatski i 13. međunarodni simpozij agronoma
predavanje
18.02.2018-22.02.2018
Vodice, Hrvatska