Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Više hrane - manje gladi? (CROSBI ID 782767)

Druge vrste radova | popularni rad

Vrček, Valerije Više hrane - manje gladi? // Glas Koncila. 2018.

Podaci o odgovornosti

Vrček, Valerije

hrvatski

Više hrane - manje gladi?

Održiva intenzifikacija u poljoprivredi smatra se ključnom strategijom koja osigurava dovoljno hrane za cjelokupno stanovništvo i istovremeno omogućuje zaštitu okoliša i ekosustava. Intenzifikacija poljoprivrede jedna je od globalnih agenda Ujedinjenih naroda i nalazi se u službenom dokumentu »Ciljevi održivoga razvoja«. Visoki prioritet intenzifikacije u poljoprivredi temelji se na pretpostavci povoljnih, takozvanih »win-win« ishoda, prema kojima se uspješna borba protiv gladi u svijetu povezuje sa zaštitom okoliša. Ta »pobjeda« sadrži logiku povećane produktivnosti po jedinici površine poljoprivrednoga zemljišta, zbog čega rastu prinosi, a istovremeno se čuva preostala zemlja od pretjeranoga iskorištavanja. No čini se da je ova općeprihvaćena koncepcija samo dobra želja političkih institucija. U pozadini hipoteze o uštedi zemlje i intenzifikacije poljoprivrede kriju se mnoge analize, simulacije modela, procjene, ali i promašaji. Ne postoje uvjerljivi znanstveni dokazi koji povezuju intenzifikaciju u poljoprivredi s održivim razvojem. Drugim riječima, višegodišnja službena uvjeravanja javnosti da je potrebna povećana proizvodnja hrane kako bi se spriječile posljedice »populacijske bombe« nisu znanstveno utemeljena. To je paradoks na globalnoj razini modernoga društva koje se predstavlja kao društvo znanja.

intenzifikacija poljoprivrede, glad, hrana, agrokemijska industrija, UN

nije evidentirano

engleski

More food - less hunger?

nije evidentirano

intensification of agriculture, hunger, food, agrochemical industry, UN

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Glas Koncila

2018.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Integrativna bioetika (prirodne, tehničke, biomedicina i zdravstvo, biotehničke, društvene, humanističke znanosti), Kemija, Poljoprivreda (agronomija)