Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 945092

Ispitivanje fotodinamičke aktivnosti amfipatskog porfirina na meticilin rezistentnog stafilokoka


Viduka, Ivona; Šuvak, Anđelo; Perin, Ena; Malatesti, Nela; Gobin, Ivana
Ispitivanje fotodinamičke aktivnosti amfipatskog porfirina na meticilin rezistentnog stafilokoka // SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva (ur.).
Rijeka: FOSS MedRi, 2018. str. 48-48 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ispitivanje fotodinamičke aktivnosti amfipatskog porfirina na meticilin rezistentnog stafilokoka
(Examination of photodynamic activity of amphipathic porphyrin on methicillin resistant staphylococci)

Autori
Viduka, Ivona ; Šuvak, Anđelo ; Perin, Ena ; Malatesti, Nela ; Gobin, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
SANITAS 2018 / Ilijanić, Valentina ; Previšić, Iva - Rijeka : FOSS MedRi, 2018, 48-48

ISBN
978-953-7957-64-3

Skup
SANITAS 2018

Mjesto i datum
Rijeka, Hrvatska, 13. i 14. 04. 2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Staphylococcus aureus, MRSA, amfipatski porfirin, fotodinamička inaktivacija
(Staphylococcus aureus, MRSA, amphipathic porphyrin, photodynamic inactivation)

Sažetak
Uvod: Bakterijska rezistencija na antibiotike je konstantno u porastu u cijelom svijetu. Stoga je potrebno uvesti nove metode i nova antibakterijska sredstva u upotrebu. Jedan od primjera je protumikrobna fotodinamička terapija korištena u ovoj studiji. Navedena metoda objedinjuje zajedničko djelovanje fotosenzibilizatora, molekularnog kisika i vidljivog svjetla određene valne duljine u svrhu produkcije singletnog kisika i kisikovih reaktivnih vrsta koji dovode do oksidacije i posljedično do stanične smrti. Cilj: U radu je prikazano antibakterijsko djelovanje amfipatskog porfirina na Gram- pozitivnu bakteriju Staphylococcus aureus i meticilin rezistentni soj (MRSA) . Osim određivanja minimalne inhibicijske koncentracije (MIK) i minimalne baktericidne vrijednosti (MBK) uz različite parametre kao što je inkubacija i doza svjetla. Materijali i metode: Korišten je amfipatski porfirin koji se sastoji od hidrofilnog i hidrofobnog dijela. Kao izvor svjetla je upotrebljena LED (engl. Light Emitting Diode) lampa crvenog svjetla. U pokusima su korištena dva soja S. Aureus, ATCC 25923 I klinički izolat rezistentan na meticilin (MRSA). Zbog dokazivanja utjecaja inkubacije i doze svjetla, antibakterijska aktivnost spoja se ispitivala bez osvjetljavanja ili s promjenom parametara vremena inkubacije i osvjetljavanja. Rezultati: Amfipatski porfirin je iskazao antibakterijsko djelovanje protiv oba soja S. aureus bez obzira na rezistenciju. Promjenom parametara, kod dužeg vremena osvjetljavanja uočena je manja MBK (minimalna baktericidna koncentracija) vrijednost. Zaključak: Ispitivani spoj iskazuje protumikrobno djelovanje protiv rezistentng meticilin rezistentnog stafilokoka stoga pokazuje potencijal za upotrebu u budućnosti kao antibakterijsko sredstvo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Temeljne medicinske znanosti, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)POVEZANOST RADA


Ustanove
Medicinski fakultet, Rijeka,
Sveučilište u Rijeci - Odjel za biotehnologiju