Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od mrkve (CROSBI ID 420084)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jambrović, Ema
Bosiljkov, Tomislav
Škegro, Marko
hrvatski
Utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od mrkve
Cilj ovog rada bio je odrediti utjecaj ultrazvuka visokog intenziteta na fizikalna svojstva soka od mrkve. Praćen je utjecaj ultrazvuka nominalne snage 100 W na temperaturu, apsorbanciju, apsorbanciju nakon 24 sata, gustoću, prividnu viskoznost i raspodjelu veličine čestica pri sljedećim procesnim parametrima: amplituda od 20, 60 i 100 %, promjer sonde od 7, 10 i 14 mm, te vrijeme tretiranja u rasponu od 2, 6 i 10 minuta. Ispitivanje je provedeno na 27 uzoraka soka od mrkve, koji je dobiven filtrom promjera 0, 5 mm, volumena 150 mL. Statistička obrada rezultata napravljena je pomoću programskog paketa „Statistica 12“. Ultrazvuk, kao nova netoplinska tehnologija pokazuje pozitivan utjecaj na promjenu promatranih fizikalnih svojstava sa povećanjem stabilnosti uzorka soka od mrkve.
ultrazvuk visokog intenziteta, sok od mrkve, fizikalna svojstva, raspodjela veličine čestica
nije evidentirano
engleski
Influence of high intensity ultrasound on physical properties of carrot juice
nije evidentirano
high – intensity ultrasound, carrot juice, physical properties, particle size distribution
nije evidentirano
Podaci o izdanju
28
18.06.2018.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb