Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta (CROSBI ID 252557)
Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Peinović, Lovran ; Kozačinski, Lidija ; Pleadin, Jelka ; Dergestin Bačun, Lidija ; Cvrtila, Željka
hrvatski
Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta
Cilj ovoga rada bio je utvrditi udio bjelančevina mesa i kolagena kao kriterija kvalitete mesnih proizvoda iz skupina trajnih i toplinski obrađenih kobasica. Udio kolagena odnosno bjelančevina vezivnog tkiva te bjelančevina mesa određen je primjenom standardnih akreditiranih metoda. U radu je analizirano ukupno 77 uzoraka dostupnih na hrvatskom tržištu tijekom 2016. I 2017. godine, od kojih 31 uzorak trajnih kobasica, 7 uzoraka obarenih kobasica, 13 uzoraka polutrajnih kobasica, 17 uzoraka kobasica od mesa u komadima te 9 uzoraka kuhanih kobasica. Od svih analiziranih uzoraka, samo jedan uzorak (1, 3%) i to iz skupine obarenih kobasica (parizer), temeljem utvrđene količine bjelančevina mesa od 9, 99%, po pitanju kvalitete nije zadovoljio zahtjevima zakonodavstva Republike Hrvatske. Međutim, po vrstama mesnih proizvoda utvrđena je široka varijabilnost analiziranih parametara, općenito upućujući na značajne razlike u njihovoj kvaliteti.
kvaliteta, kobasice, bjelančevine mesa, kolagen, hrvatsko tržište
nije evidentirano
engleski
Quality of sausages on the Croatian market
nije evidentirano
quality, sausages, meat protein, colagen, croatian market
nije evidentirano