Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta (CROSBI ID 252557)

Prilog u časopisu | stručni rad | domaća recenzija

Peinović, Lovran ; Kozačinski, Lidija ; Pleadin, Jelka ; Dergestin Bačun, Lidija ; Cvrtila, Željka Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XX (2018), 3; 229-232

Podaci o odgovornosti

Peinović, Lovran ; Kozačinski, Lidija ; Pleadin, Jelka ; Dergestin Bačun, Lidija ; Cvrtila, Željka

hrvatski

Kvaliteta kobasica s hrvatskog tržišta

Cilj ovoga rada bio je utvrditi udio bjelančevina mesa i kolagena kao kriterija kvalitete mesnih proizvoda iz skupina trajnih i toplinski obrađenih kobasica. Udio kolagena odnosno bjelančevina vezivnog tkiva te bjelančevina mesa određen je primjenom standardnih akreditiranih metoda. U radu je analizirano ukupno 77 uzoraka dostupnih na hrvatskom tržištu tijekom 2016. I 2017. godine, od kojih 31 uzorak trajnih kobasica, 7 uzoraka obarenih kobasica, 13 uzoraka polutrajnih kobasica, 17 uzoraka kobasica od mesa u komadima te 9 uzoraka kuhanih kobasica. Od svih analiziranih uzoraka, samo jedan uzorak (1, 3%) i to iz skupine obarenih kobasica (parizer), temeljem utvrđene količine bjelančevina mesa od 9, 99%, po pitanju kvalitete nije zadovoljio zahtjevima zakonodavstva Republike Hrvatske. Međutim, po vrstama mesnih proizvoda utvrđena je široka varijabilnost analiziranih parametara, općenito upućujući na značajne razlike u njihovoj kvaliteti.

kvaliteta, kobasice, bjelančevine mesa, kolagen, hrvatsko tržište

nije evidentirano

engleski

Quality of sausages on the Croatian market

nije evidentirano

quality, sausages, meat protein, colagen, croatian market

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XX (3)

2018.

229-232

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

nije evidentirano