Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 944470

Ispitivanje odnosa između različitih mjera emocionalnih i intelektualnih sposobnosti


Vučenović, Dario; Takšić, Vladimir
Ispitivanje odnosa između različitih mjera emocionalnih i intelektualnih sposobnosti // Međunarodni znanstveno-stručni skup XVIII. Dani psihologije. Knjiga sažetaka / Penezić, Zvjezdan ; Ćubela Adorić, Vera ; Slišković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle ; Vulić-Prtorić, Anita (ur.).
Zadar: Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, 2012. str. 17-17 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Ispitivanje odnosa između različitih mjera emocionalnih i intelektualnih sposobnosti
(Testing the relationship between different emotional and intellectual abilities)

Autori
Vučenović, Dario ; Takšić, Vladimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Međunarodni znanstveno-stručni skup XVIII. Dani psihologije. Knjiga sažetaka / Penezić, Zvjezdan ; Ćubela Adorić, Vera ; Slišković, Ana ; Sorić, Izabela ; Valerjev, Pavle ; Vulić-Prtorić, Anita - Zadar : Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru, 2012, 17-17

ISBN
978-953-7237-34-9

Skup
Međunarodni znanstveno-stručni skup XVIII. Dani psihologije u Zadru

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 24-26.05.2012

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Emocionalna inteligencija, verbalne i neverbalne sposobnosti, dobne i spolne razlike
(Emotional intelligence, verbal and nonverbal abilities, age and gender differences)

Sažetak
S obzirom na predloženu distinkciju između emocionalne inteligencije kao osobine ličnosti i emocionalne inteligencije kao sposobnosti, cilj ovog istraživanja je utvrditi međusobni odnos rezultata dobivenih na različitim instrumentima za mjerenje emocionalne inteligencije kao i njihove relacije s mjerom verbalnih i neverbalnih sposobnosti te dobi i spola ispitanika. Obuhvaćeno je 500 ispitanika širokog raspona kronološke dobi, od 14 do 65 godina, a primijenjeni su sljedeći instrumenti: Test rječnika emocija (TRE), Mayer-Salovey-Caruso Emotional Intelligence Test (MSCEIT), Cattellov test inteligencije (CTI), test neverbalnog rasuđivanja (DAT). Prilikom ispitivanja međusobnog odnosa rezultata dobivenih na različitim instrumentima za mjerenje emocionalne inteligencije dobivena je značajna povezanost između dvaju mjera emocionalne inteligencije kao sposobnosti (MSCEIT i TRE). Također je dobivena i povezanost između rezultata dobivenih na testovima emocionalne inteligencije kao sposobnosti i mjera emocionalne inteligencije kao osobine ličnosti. Varijable emocionalne inteligencije pokazale su značajnu povezanost sa spolom ispitanika u smjeru da žene češće postižu bolje rezultate gotovo na svim primijenjenim instrumentima od muškaraca. Varijabla dobi negativno korelira sa Skalom percepcije i razumijevanja emocija i sa Skalom upravljanja i reguliranja emocija, odnosno u funkciji dobi ispitanici daju niže samoprocjene navedenih sposobnosti. Dob je povezana i sa Skalom imenovanja i izražavanja emocija, zatim s MSCEIT- om, a najviše je povezanost između TRE-102 i dobi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Filozofski fakultet, Rijeka